вівторок, 03 грудня 2019 06:11

Виноград карбують перед зимою

— Щоб виноград не вимерз, утеплюю його, щойно лоза стала коричнева, — розповідає 47-річна Лілія Каратаєва із селища Гостомель Київської області.

— Слабка лоза хворіє під накриттям. Заражає весь кущ, — продовжує. — Визрівання деревини залежить від правильності ­обробки. Хвора лоза довго визріватиме.

Зрілість винограду перевіряє. Обережно згинає лозу. Має тріщати, але не ламатися. Незріла згинається без потріскування. Щоб дозрівання не затягувалося, кущу потрібні добрива.

— Тільки не азотні, для винограду восени це смерть, — каже Лілія Каратаєва. — Від них пагони йдуть у ріст. Мішаю калійні. Розводжу у відрі води літр попелу і 30 грамів сірчанокислого калію. Настоюю ніч, уранці поливаю.

Восени карбує лозу.

— Обрізаю велику частину верхівки пагона над 15-м листом. Так ріст припиняється, а поживні речовини йдуть у грона й витрачаються на визрівання деревини. Карбування слід провести вчасно, коли ріст пагонів сповільнюється. Якщо на кущі половина рівних і половина вигнутих гілок, їх уже можна карбувати.

Накриває лозу на початку грудня, якщо протягом трьох днів температура тримається близько нуля. За теплої погоди виноград під накриттям пріє. Можуть прокинутися бруньки, які взимку обмерзнуть.

Зараз ви читаєте новину «Виноград карбують перед зимою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути