— Виноград обрізую взимку, коли він ще спить. Так лоза не "плакатиме". Вибираю грудень, доки не почалися сильні морози, — каже Микола Абрамов, 57 років, із села Бабичі Мукачівського району Закарпатської області.
Запас поживних речовин, які відкладаються восени у виноградній лозі, підвищує врожайність та якість ягід.
— Обрізка може бути короткою — до шести вічок, середньою — до дев'яти і довгою — до 15. Залежить від віку винограду, сорту й густоти насаджень.
Навесні згрібає і палить минулорічне опале листя. Можуть залишитися спори грибків. Тоді виноград заразиться мільдью, оїдіумом або сірою гниллю. Після того ґрунт обробляє препаратом "Нітрафен". Розводить 300 г у 10 л води.
— Перепрілим гноєм або компостом підживлюю виноград раз на два роки. Щороку напровесні перед цвітінням вношу розведений у воді пташиний послід. А попіл можна використовувати в будь-який час, аж до дозрівання врожаю.
Радить міжряддя розпушувати вилами. Тоді корінці отримають більше корисних речовин та кисню.
Коментарі