понеділок, 17 грудня 2018 07:16

Виноград обрізують у грудні

— Виноград обрізую взимку, коли він ще спить. Так лоза не "плакатиме". Вибираю грудень, доки не почалися сильні морози, — каже Микола Абрамов, 57 років, із села Бабичі Мукачівського району Закарпатської області.

Запас поживних речовин, які відкладаються восени у виноградній лозі, підвищує врожайність та якість ягід.

— Обрізка може бути короткою — до шести вічок, середньою — до дев'яти і довгою — до 15. Залежить від віку винограду, сорту й густоти насаджень.

Навесні згрібає і палить минулорічне опале листя. Можуть залишитися спори грибків. Тоді виноград заразиться мільдью, оїдіумом або сірою гниллю. Після того ґрунт обробляє препаратом "Нітрафен". Розводить 300 г у 10 л води.

— Перепрілим гноєм або компостом підживлюю виноград раз на два роки. Щороку напровесні перед цвітінням вношу розведений у воді пташиний послід. А попіл можна використовувати в будь-який час, аж до дозрівання врожаю.

Радить міжряддя розпушувати вилами. Тоді корінці отримають більше корисних речовин та кисню.

Зараз ви читаєте новину «Виноград обрізують у грудні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути