понеділок, 25 вересня 2017 07:36

Українські ківі витримують 30-градусні морози

Автор: ФОТО надане Генріхом Стратоном
  Сорт ківі Карпат Стратона Валентайн пристосований до українського клімату. Його вивів Генріх Стратон, біолог-селекціонер з Ужгорода на Закарпатті
Сорт ківі Карпат Стратона Валентайн пристосований до українського клімату. Його вивів Генріх Стратон, біолог-селекціонер з Ужгорода на Закарпатті

— Урожай ківі збираю зі своєї ділянки понад 17 років. Тому можу однозначно стверджувати, що цей продукт — вітчизняний. Я мав змогу нещодавно порівняти, як вирощують ківі в нас і в Європі. Скажу, що мій сорт ківі Карпат Стратона Валентайн — унікальний. Пристосований до наших умов і є суто українським продуктом, — говорить Генріх Стратон, біолог-селекціонер з Ужгорода на Закарпатті.

Із ківі експериментує понад 25 років. За цей час вивів самозапильний, витривалий до наших морозів сорт. Заклав промислову плантацію на 1,5 га. В останні роки стабільно збирає близько 1 т фруктів.

— Якщо хочете закласти плантацію ківі, слід звернути увагу на три основні складові. По-перше, ґрунт має бути легкий. Необхідно наносити поверхневий шар легкого органічного субстрату. Це може бути тирса, торф, листя.

По-друге, до кожної рослини слід підвести крапельний полив, адже поверхнева коренева система ківі не витримує пересихання. І третє — встановити опори, по яких витиметься рослина. Наприклад, у Греції опори перевстановлюють, коли ківі росте, бо великі рослини прогинають закладені спочатку.

Цього тижня я був у Сербії, Македонії, Греції і відвідав там плантації, яким вже не один рік. У Греції вони займають сотні гектарів. Ця країна — один із найбільших виробників ківі в Європі. Стовбур ківі має діаметр близько 30 сантиметрів. Таким кущам понад 40 років.

Сорт, виведений на Закарпатті, особливий тим, що витримує морози до –30°C.

— Зиму переносить легко. Більше проблем навесні, коли ківі можуть пошкодити так звані поворотні морози.

Зараз ви читаєте новину «Українські ківі витримують 30-градусні морози». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути