вівторок, 08 жовтня 2019 05:56

Теплі грядки відновлюють родючість землі

Автор: ФОТО НАДАНе Володимиром Розумом
  За технологією садівника Володимира Розума город ділять на три смуги — органічну, кормову й газонну. У першій розмножуються корисні мікроорганізми, живлять другу. Третьою зручно ходити під час обробки рослин і збирання врожаю
За технологією садівника Володимира Розума город ділять на три смуги — органічну, кормову й газонну. У першій розмножуються корисні мікроорганізми, живлять другу. Третьою зручно ходити під час обробки рослин і збирання врожаю

— Люди так наситили городи "хімією", що на них нічого не росте. Оживити їх можна теплими грядками. Відновлюють родючість землі за рік, — розповідає 67-річний Володимир Розум із міста Теребовля Тернопільської області.

Володимир Розум винайшов технологію відновлення ґрунту. Її випробували садівники столичного університету "Україна". Зібрали екологічно чистий урожай. Попри те, що дослідна ділянка розташована біля загазованого просп. Перемоги в Києві.

— Я за освітою — інженер комбайнового заводу, — каже Володимир Розум. — Перекваліфікувався на ­садівника й не шкодую. На відновлених грядках можна отримати більші врожаї. Головне моє завдання — виростити не самі плоди, а корисні мікроорганізми — черв'яків, комах.

Ділянку ділить на три смуги — органічну, газонну й кормову. Перші дві мають ширину 60 см, третя — 30 см. Органічна й газонна оточують кормову, виробляють вологу й тепло.

— Органічну смугу закладаю ­восени. Викопую рівчак на штик лопати, завширшки 60 см. Землю викладаю ліворуч і праворуч горбиком завширшки 30 сантиметрів і заввишки 15. Із цього горба вийде навесні кормова смуга, де ростимуть овочі. У викопаний рівчак кладу товсту органіку — стебла кукурудзи, соняшника, гілки дерев. На них дрібнішу — картоплиння, гарбузиння, гичку, стебла бур'янів. Накриваю листям, соломою, сіном, фруктами-падалицями. Це поливаю біопрепаратами, щоб підсилювали дію. В одній пляшці зібрано 80 видів бактерій.

Грубі гілки потрібні для повітрообміну. Органіка розкладеться й перетвориться на перегній. Навіть під час посухи всередині органічної доріжки буде вогко. З неї корені овочів тягнуть вологу.

Ходити можна газонною смугою. Її варто засіяти злаковими травами, гірчицею, фацелією. Їх потім треба скосити й перекласти на органічний рівчак.

— Бадилля картоплі після обробки препаратами від колорадського жука шкодить Ґрунту. Вбиває біоорганізми. Краще кропити екологічно чистим препаратом Актофіт. Після обробки ним стебла не токсичні. Корисно покласти залишки після чищення грибів.

Рослини ростуть між двома рівчаками, закладеними органікою. Вона перегниває і живить їх. Земля від цього оновлюється і знезаражується. Після закладання грядок обробляє їх мотоблоком і плоскорізом, подібним до сапки.

— Теплі грядки можна зробити в саду чи винограднику. По центру заповнити рівчак органікою. Ягоди на таких не хворіють і дають рясні врожаї.

Оранка змінює клімат

— Глибока оранка робить на городі біду, — запевняє садівник Володимир Розум. — Природу не вдосконалиш, і не треба в неї вмішуватися. Бо знищуються мікроорганізми, які живуть біля поверхні. Їх при оранці закидають під землю, а глибші піднімають. Гинуть усі.

Теплі грядки відтворюють природні процеси. Про них зараз ніхто не думає. Агрохолдинги орють глибоко й кидають багато "хімії", щоб отримати вигоду.

Ніколи не говорять про гриби чи черв'яків. Тільки й чути, що вкидають азот, фосфор і калій у землю. Дооралися до того, що через такий обробіток в атмосфері планети зібралася критична кількість вуглекислого газу.

Зараз ви читаєте новину «Теплі грядки відновлюють родючість землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути