Новонароджені поросята перші три тижні ссуть льоху. Потім лізуть в її корито. Починають їсти все, що й мати.
— Через це перебиваю на січкарку сіно люцерни, — каже 52-річний Петро Плаксійчук із райцентру Тетіїв на Київщині. — Тоді й поросятка щось там риють, жують.
Буряки тре на найменшу тертку. Вареної картоплі, яку люблять свині, не дає взагалі.
— Від бараболі у поросяток буде понос й одразу поздихають. Щоб не нахапалися її з корита, то місяць після опоросу не даю льосі картоплі.
Поросятам дає сухий змелений ячмінь. У пшениці багато білка і клейковини, вона важка для шлунку. Кукурудзяну дерть теж не дає. Сипле в корито з перегородками, щоб молодняк не залазив з ногами й не перевертав.
— У кінці березня — на початку квітня починається сезон купівлі поросят. Випродам, а тоді вже зварю льосі картоплі. Вона знесилена, поросятка її висмоктали. Бараболя з молодою кропивою допоможе прийти у форму.
Льосі після опоросу дають полову, брагу. Доки діти біля неї, раціон не змінюють — щоб молодняк від народження харчувався стабільно.
Коментарі