Ексклюзиви
понеділок, 29 квітня 2013 06:45

Суниця родить після цибулі

— З дитинства пам'ятаю, у нашій сім'ї садили клубніку, — розповідає 32-річна Уляна Борис із селища Куликів на Жовківщині Львівської області. — Коли ми з чоловіком купили нову хату і переселилися від батьків, я вирішила спробувати садити й суницю. У нас двоє дітей, а ці ягоди корисні. Поїхала на базар до Львова. А там ніде немає розсади суниці, лише насіння.

— Кущики суниці треба купляти у спеціалізованих агромагазинах та в агропідприємств, — говорить кандидат сільськогосподарських наук 45-річна Світлана Милуш. — Якщо не знаєте, де такі є, пошукайте через інтернет. Там точно знайдете всі сорти.

Ягоди садять на сонячному місці.  ґрунт добре удобрюють гноєм, потім мульчують. Це зберігає вологу, зменшує хвороби, підвищує врожайність на третину. Тоді ягоди дозрівають на п'ять днів раніше. Відстань між кущами 30 см, між рядками — 60.

— Висаджувати суницю краще в похмуру погоду. Підійде ділянка, на якій росли кріп, петрушка, редис, гірчиця, морква. Також — горох, квасоля, цибуля, часник. Після картоплі, томатів, огірків, перцю або капусти — не варто. Треба стежити, щоб корінці не загиналися. Краще їх трохи вкоротити. Старі листочки відривають, лишають молоді. Точку зростання — вона схожа на сердечко — не можна присипати землею. Вона має бути над ґрунтом. Не забувайте добре полити теплуватою водою.

Садять суницю з травня по вересень. Уродить наступного року. Але що пізніша розсада, то більші будуть утрати урожаю.

— Висаджені наприкінці серпня рослини не додадуть 60 відсотків ягід. Крім того, саджанці пускатимуть вусики, які теж можна розсаджувати. Краще брати ті, які виростуть наступного року після посадки куща. Замінювати кущі слід кожні чотири роки.

Зараз ви читаєте новину «Суниця родить після цибулі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути