понеділок, 09 листопада 2020 07:55

Штамбові троянди на зиму обмотують мішками

Автор: supersadovnik.ru
  До холодів кущі троянд обкладають сосновими гілками або вкривають тирсою. Солому краще не використовувати, бо приваблює мишей
До холодів кущі троянд обкладають сосновими гілками або вкривають тирсою. Солому краще не використовувати, бо приваблює мишей

— Існує багато сортів троянд, стійких до морозів. Але не вивели ще жодних, які не реагували б на перепад температури. Тому на зиму кущі треба вкривати, — розповідає Юлія Мірчук, 50 років, із села Бакай Вознесенського району Миколаївської області.

Восени обрізає троянди на висоті 20 см від землі. Потім обробляє їх садовою фарбою, щоб інфекціям не було доступу. Зрізує плісняві ділянки, з проявами загнивання і зів'ялі квіти. Рештки виносить за межі квітника. Якщо залишити на місці, інфекції перелізуть назад на троянди. Перед утепленням видаляє і тонкі пагони. Грубі стебла вкорочує до 40 см.

— Найбільша помилка — неправильне обрізання. Бордюрні та плетючі троянди практично не потребують вкорочення, можна видаляти хіба підсохлі пагони. Чайно-гібридні треба обрізувати на рівні 40 сантиметрів від землі. Якщо залишити вище, виросте занадто широкий кущ. Обов'язково слід вирізати тонкі стебла всередині куща, щоб усі сили рослини були зосереджені на формування сильних гілок.

Після обрізки кущі обприскує мильним розчином. Розводить 300 г мила і 30 г мідного купоросу в 10 л води. На корінь насипає 30 см горбок із тирси та ґрунту. Якщо це чорнозем або глина, то додає піску. Під важкою землею троянда не перезимує.

— Торфом не підсипаю. Інакше після відлиги й дощу він стимулюватиме ріст, а троянда повинна спати. Її краще недогріти, ніж перегріти. Підмерзлі пагони можна обрізати. Якщо у запрілих заведеться грибок, пропаде весь кущ.

Ближче до зими кладе соснові гілки чи насипає тирсу. Солома — не найкращий вибір для укривання, вона приваблює мишей.

У плетючих троянд пагони пригинає до землі та притискає дощечкою. Обмотує агроволокном. Як випаде сніг, нагортає з нього гірку на троянди. Вона гріє і ховає від палючого сонця, яке провокує розтріскування стебел.

— Штамбові троянди нагадують молоді дерева, їх не вийде пригнути. Тому арматуру чи дерев'яні бруси, що підтримують стовбур, обмотую мішками або брезентом, — каже Мірчук.

Зараз ви читаєте новину «Штамбові троянди на зиму обмотують мішками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути