— Виноградну лозу для саджанців заготовляю в листопаді чи грудні, перед прикопуванням, — розповідає Олександр Косюченко, 34 роки, із Черкас. — Закутую її в поліетиленовий пакет, щоб не пересихала, і кладу в останній відділ холодильника.
Вибирає пагони з двома бруньками — нижня йде в землю, верхня дає паросток.
— Корінці краще розвиваються з вузла, де є брунька й вусик. Аби верхній зріз рослини менше віддавав вологи, перед висаджуванням мокаю його в розтоплений парафін.
Косюченко висаджує лозу в обрізані пластикові пляшки в кінці січня. Ґрунт купує в магазині по 8 грн за кг. Каже, підходить і чорнозем із городу, але його треба перемішати з піском, тирсою. Аби був пухким.
— Виноград — теплолюбива рослина. Корінці найкраще випускає за температури плюс 30. Якщо менше 20, коріння може й не утворитися. Відхилення у 3–5 градусів не зашкодять. Хто займається саджанцями професійно, має обладнання, яке тримає необхідну температуру. А я пляшки з лозою ставлю на лежанку. Сусід — на газовий котел. Білі корінці з"являються десь за два тижні. Тоді переставляю пляшки на вікно.
Коментарі