четвер, 10 грудня 2009 18:36

Саджанці винограду зберігають у холодильнику

— Виноградну лозу для саджанців заготовляю в листопаді чи грудні, перед прикопуванням, — розповідає Олександр Косюченко, 34 роки, із Черкас. — Закутую її в поліетиленовий пакет, щоб не пересихала, і кладу в останній відділ холодильника.

Вибирає пагони з двома бруньками — нижня йде в землю, верхня дає паросток.

— Корінці краще розвиваються з вузла, де є брунька й вусик. Аби верхній зріз рослини менше віддавав вологи, перед висаджуванням мокаю його в розтоплений парафін.

Косюченко висаджує лозу в обрізані пластикові пляшки в кінці січня. Ґрунт купує в магазині по 8 грн за кг. Каже, підходить і чорнозем із городу, але його треба перемішати з піском, тирсою. Аби був пухким.

— Виноград — теплолюбива рослина. Корінці найкраще випускає за температури плюс 30. Якщо менше 20, коріння може й не утворитися. Відхилення у 3–5 градусів не зашкодять. Хто займається саджанцями професійно, має обладнання, яке тримає необхідну температуру. А я пляшки з лозою ставлю на лежанку. Сусід — на газовий котел. Білі корінці з"являються десь за два тижні. Тоді переставляю пляшки на вікно.

Зараз ви читаєте новину «Саджанці винограду зберігають у холодильнику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути