51-річна Ольга Ярмольчук із селища Рафалівка Володимирецького району на Рівненщині щодня подає до столу свіжий салат. Разом із 57-річним чоловіком Віталієм вони обробляють біля хати 40 соток городу.
— Зелені їмо багато, то здорова їжа. А салат вирощувати найлегше, — запевняє господиня. — Він не хворіє, як інші овочі, і добре вживається з будь-якою городиною. Мороки ніякої, а домашній салат обходиться утричі дешевше, ніж куплений на базарі.
Ольга Петрівна веде стежкою повз грядки, густо засаджені картоплею та квасолею. Салат займає кілька грядок. На кожній — інший сорт.
— Усі смачні, але цей мій улюблений, — Ольга показує сорт "Бурый упрямец". Салат отримав таку назву за червонувате листя та неперебірливість у ґрунті.
Ярмольчуки люблять сорти "Лола Росса", "Крес-салат", "Салатний шар", "Ромен" та "Артишок". Усього на городі у подружжя росте 18 різновидів салату.
Збираємо салат від початку червня і до кінця літа
— Качан "Ромену" важить приблизно 300 грамів. Інколи одна рослина дає по два качани за раз, — каже жінка. — Збираємо салат від початку червня і до кінця літа.
Листкові сорти висівають насінням. Качанні та напівкачанні — висаджують розсадою. Землю для розсади Ярмольчуки готують за два-три місяці — вносять 4–5 кг перегною та 40–50 г нітрофосфату на квадратний метр. Насіння треба змішати з піском, щоб краще зійшло.
— Прикопуємо його на півсантиметра і поливаємо, — каже 49-річний швагро Ольги Валерій Ярмольчук, який теж займається городництвом. — За місяць капуста випускає чотири-п"ять листочків — це означає, що її можна пересаджувати у землю. Вирощувати салат можна вдома на балконі. Головне, вибрати глибокий горщик — не менше 20 сантиметрів.
Салат, запевняють Ярмольчуки, чутливо реагує на фази місяця. Якщо сіяти його при старому місяці — качани будуть великими та м"ясистими. А висіяний на молодому місяці швидко зацвітає і йде в насіння.
На прощання господиня пригощає свіжим салатом із "Лола Росса", "Упрямца" та огіркової трави бораго.
Окрім салату, Ярмольчуки вирощують на городі 37 сортів огірків та 150 сортів помідорів. Найбільший із томатів — "Волове серце" — заважує до 1,5 кг, сорт "Космонавт Волков" — до 600 грамів.
— Більшість сортів помідорів вирощуємо для насіння вже з 15 років. Продаємо його поштою, по 30 копійок штучка. Листи приходять і з Херсонщини, і з Донеччини, — з гордістю каже Ольга Петрівна. — Один з гібридів ми назвали на свою честь — "Віола" — тобто Віталій і Ольга. Цей сорт дає по 300–400 плодів з куща і стійкий до фітофтори. Але цього року помідорів посадили мало, бо чоловік потрапив до лікарні.
Ярмольчуки вирощують і екзотичні для наших країв овочі та гібриди — момордику, огурдиню, диньобуз, кавбуз та посудні гарбузи-лагенарії. Селяни роблять з них вази та глечики, які не пропускають воду.
Китайська капуста не любить пекучого сонця
Особливо смачним салатом Ольга Ярмольчук називає китайську листкову капусту пак-чой.
— Вона схожа на пекінську капусту. Але ще корисніша — її радять споживати людям із хворим серцем, виразкою шлунка, — каже жінка. — Китайську капусту можна їсти сирою, варити, тушкувати і сушити.
Восени на грядку вносять 4–5 кг перегною, по 25 г суперфосфату та фосфату калію. А перед посадкою, навесні, додають дрібку аміачної селітри.
— Пак-чой треба регулярно поливати. Але не перестарайтесь. Забагато води у землі теж не добре. Капуста воду любить, але п"є менше за коня, — жартує Валерій Ярмольчук. — З добрив краще обирати фосфатно-калійні, бо нітрати пак-чой може накопичувати.
У теплицях пак-чой росте із кінця січня. Вона витримує до шести градусів морозу, додає Ольга. У відкритому ґрунті приживається, вже коли прогріється земля — у квітні. Але цей салат не любить спеки — сонце псує його листя.
Коментарі