Ексклюзиви
четвер, 21 червня 2007 17:46

Салат треба сіяти при старому місяці

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  Ольга Ярмольчук із селища Рафалівка Володимирецького району на Рівненщині радить збирати салат зранку до сходу сонця й увечері — тоді зелень буде свіжою. Жінка нарікає на спекотне літо. Каже, огіркова трава бораго цього року майже не піднялася. Зазвичай ц
Ольга Ярмольчук із селища Рафалівка Володимирецького району на Рівненщині радить збирати салат зранку до сходу сонця й увечері — тоді зелень буде свіжою. Жінка нарікає на спекотне літо. Каже, огіркова трава бораго цього року майже не піднялася. Зазвичай ц

51-річна Ольга Ярмольчук із селища Рафалівка Володимирецького району на Рівненщині щодня подає до столу свіжий салат. Разом із 57-річним чоловіком Віталієм вони обробляють біля хати 40 соток городу.

— Зелені їмо багато, то здорова їжа. А салат вирощувати найлегше, — запевняє господиня. — Він не хворіє, як інші овочі, і добре вживається з будь-якою городиною. Мороки ніякої, а домашній салат обходиться утричі дешевше, ніж куплений на базарі.

Ольга Петрівна веде стежкою повз грядки, густо засаджені картоплею та квасолею. Салат займає кілька грядок. На кожній — інший сорт.

— Усі смачні, але цей мій улюблений, — Ольга показує сорт "Бурый упрямец". Салат отримав таку назву за червонувате листя та неперебірливість у ґрунті.

Ярмольчуки люблять сорти "Лола Росса", "Крес-салат", "Салатний шар", "Ромен" та "Артишок". Усього на городі у подружжя росте 18 різновидів салату.

Збираємо салат від початку червня і до кінця літа

— Качан "Ромену" важить приблизно 300 грамів. Інколи одна рослина дає по два качани за раз, — каже жінка. — Збираємо салат від початку червня і до кінця літа.

Листкові сорти висівають насінням. Качанні та напівкачанні — висаджують розсадою. Землю для розсади Ярмольчуки готують за два-три місяці — вносять 4–5 кг перегною та 40–50 г нітрофосфату на квадратний метр. Насіння треба змішати з піском, щоб краще зійшло.

— Прикопуємо його на півсантиметра і поливаємо, — каже 49-річний швагро Ольги Валерій Ярмольчук, який теж займається городництвом. — За місяць капуста випускає чотири-п"ять листочків — це означає, що її можна пересаджувати у землю. Вирощувати салат можна вдома на балконі. Головне, вибрати глибокий горщик — не менше 20 сантиметрів.

Салат, запевняють Ярмольчуки, чутливо реагує на фази місяця. Якщо сіяти його при старому місяці — качани будуть великими та м"ясистими. А висіяний на молодому місяці швидко зацвітає і йде в насіння.

На прощання господиня пригощає свіжим салатом із "Лола Росса", "Упрямца" та огіркової трави бораго.






Насіння помідорів продають по 30 копійок


Окрім салату, Ярмольчуки вирощують на городі 37 сортів огірків та 150 сортів помідорів. Найбільший із томатів — "Волове серце" — заважує до 1,5 кг, сорт "Космонавт Волков" — до 600 грамів.

— Більшість сортів помідорів вирощуємо для насіння вже з 15 років. Продаємо його поштою, по 30 копійок штучка. Листи приходять і з Херсонщини, і з Донеччини, — з гордістю каже Ольга Петрівна. — Один з гібридів ми назвали на свою честь — "Віола" — тобто Віталій і Ольга. Цей сорт дає по 300–400 плодів з куща і стійкий до фітофтори. Але цього року помідорів посадили мало, бо чоловік потрапив до лікарні.

Ярмольчуки вирощують і екзотичні для наших країв овочі та гібриди — момордику, огурдиню, диньобуз, кавбуз та посудні гарбузи-лагенарії. Селяни роблять з них вази та глечики, які не пропускають воду.



Китайська капуста не любить пекучого сонця

Особливо смачним салатом Ольга Ярмольчук називає китайську листкову капусту пак-чой.
— Вона схожа на пекінську капусту. Але ще корисніша — її радять споживати людям із хворим серцем, виразкою шлунка, — каже жінка. — Китайську капусту можна їсти сирою, варити, тушкувати і сушити.
Восени на грядку вносять 4–5 кг перегною, по 25 г суперфосфату та фосфату калію. А перед посадкою, навесні, додають дрібку аміачної селітри.
— Пак-чой треба регулярно поливати. Але не перестарайтесь. Забагато води у землі теж не добре. Капуста воду любить, але п"є менше за коня, — жартує Валерій Ярмольчук. — З добрив краще обирати фосфатно-калійні, бо нітрати пак-чой може накопичувати.
У теплицях пак-чой росте із кінця січня. Вона витримує до шести градусів морозу, додає Ольга. У відкритому ґрунті приживається, вже коли прогріється земля — у квітні. Але цей салат не любить спеки — сонце псує його листя.

Зараз ви читаєте новину «Салат треба сіяти при старому місяці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути