Ексклюзиви
пʼятниця, 25 лютого 2011 01:45

Плівку на теплицях міняють що три роки

Автор: фото з сайта www.torange.biz
  Найкращі розміри теплиці — 10 метрів завширшки, 40 метрів завдовжки, 4,5 метра заввишки. При таких розмірах перепад температури всередині  невеликий. Тому рослини не отримують стресу
Найкращі розміри теплиці — 10 метрів завширшки, 40 метрів завдовжки, 4,5 метра заввишки. При таких розмірах перепад температури всередині невеликий. Тому рослини не отримують стресу

У селі Велика Добронь Ужгородського району Закарпаття майже в кожному дворі є теплиця. Селяни вирощують на продаж помідори, огірки та перець. Роботи в теплицях розпочалися наприкінці січня.

52-річний Василь Тібій із дружиною Агнетою, 50 років, живуть із городництва 30 літ. Тепер родина доглядає за висіяною розсадою.

— Якраз учора вичистили теплицю, готуємося завозити перегній, — ведуть на город. За хатою у дворі на чотирьох сотках землі розташована велика теплиця. Поряд — дві менші. — Установлювати теплицю найкраще наприкінці осені, — радить Василь Тібій. — Свою виготовили з арматури й клейонки. Матеріали замовляли за кордоном, а складали її вручну. Обійшлася у 25 тисяч гривень. Що три-чотири роки плівку потрібно міняти, бо через вітер, дощ і сніг вона слабшає.

Каже, найкращі розміри теплиці — 10 м завширшки, 40 м завдовжки 4,5 м заввишки.

— При таких розмірах перепад температури всередині  невеликий. Тому рослини не отримують стресу.

Земля має бути пухка, не надто глиняста й волога.

— Щоби зробити її такою, потрібно посипати перегноєм. Для помідорів оптимально 10 кілограмів перезрілого гною на квадратний метр землі, для огірків чи перцю — 15 кіло. Вносити добриво бажано щороку в кінці лютого чи на початку березня.

Тібії сіють розсаду в горщики. До лютого тримають її у теплому підвалі.

— Теплиця не опалюється. Тому, щоб розсада не померзла, роблю для неї гнойовий підстил. Для цього за 10 днів до пікірування заношу всередину свіжий гній. Трамбую, щоб у висоту було не менше 70 сантиметрів, поливаю теплою водою. Зверху гній накриваю плівкою. Через сім-вісім днів, коли температура гною досягає 35 градусів, зверху насипаю землю й висаджую в неї розсаду огірків, помідорів та перцю. Уночі температура повітря досить низька, тому зверху розсаду накриваю клейонкою. Пікірувати рослини можна й у торф, але він дуже дорогий, його не купуємо.

На початку квітня кожне стебло городини переносять у ґрунт. Помідори, перець та огірки дозрівають в окремих теплицях. Воду й спеціальні добрива рослини отримують через крапельне зрошення.

— Найшвидше дозрівають огірки — в середині травня. Десь 25 травня можна збирати перший врожай перцю. А помідори дозрівають пізніше, біля 15 червня, — каже Василь.

Зараз ви читаєте новину «Плівку на теплицях міняють що три роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути