
Понад три сотні перепелів має вдома 33-річна Наталя Денесюк із селища міського типу Цумань на Волині. Яйця, м'ясо та молодняк на розплід продає вдома.
— Спочатку тільки сусіди яйця брали. Тепер півселища приходять. І по яйця, і по м'ясо й пташенят беруть. Ми індики більше розводимо, а перепелів брали, щоб свої яйця були дітям. Я в декреті з третім. І мені ж чимось треба займатись, от і розвели ферму, — сміється. — Якщо чоловік помагає, то це не велике стадо.
Чоловік Мар'ян зробив для перепелів клітки, по 40 сантиметрів заввишки. У кожній є годівниця й підведений до поїлки шланг. Вода до них тече з відра, що стоїть над клітками. В одній клітці сидять від 25 до 30 птахів. Схеми шукав в інтернеті. Готовий поділитись ними даром. Робить клітки й на замовлення. На волі перепелів не тримають, бо вони швидко бігають. Підлітають на метрів 2 і падають. Знов біжать й підлітають.
— На ці польоти йде вся сила. Доки вони бігали по подвір'ї й кублилися в землі, то через день неслись. Зараз сидять у клітках — кожен день яйце. І перепела, які на м'ясо, не побиті.
Серед м'яса птиці, за дієтичністю й поживністю, перепелине — на першому місці. Перепелів ріжуть через рік-півтора, коли падає їхня несучість.
— Погано несуться й через холод. Якщо в приміщенні менш як 15 градусів тепла, не хочуть нестися. При плюс 10 — надулось і здохло. У нас клітки в сараї, де є опалення й світло. Як вони в природі виживають, не понімаю. Видно, в землю зариваються.
Опалювати приміщення з клітками перепелів починають із листопада. Обігрівають птицю до березня — середини квітня, залежно від погоди.
— Якщо людина має одну клітку перепелів — для себе, а не на продаж, то може її в літній кухні поставити, біля курей, чи десь біля свиней, корови в хліву. В нас у селищі один чоловік голубів розводить. Узяв до них у нас перепелів. То вони так разом у нього і їдять, гріються й зимують. Знаю на балконах умудряються тримати перепелів. У мене одні брали п'ять птахів у місто. Кажуть, співати будуть дітям і ще яєчко їм знесуть.
Співають тільки перепели-самці. На розплід беруть п'ять самочок і самця. Вперше починати розводити перепелів найкраще літом. Якщо жарко, то господиня у хліві з клітками розприскує воду, відкриває вікно, але щоб не було протягів. У поїлках завжди має бути чиста вода. Літо краще для перепелів ще й довгим світловим днем.
— Їм треба не менш як 18 годин світла, бо не несуться. Взимку лампочку вмикаємо. Із сьомої-восьмої ранку. Розвиднілось — вимкнули. А десь о п'ятій вечора знову світимо, бо годуємо. А о 22.00 у них отбой. Перепели повечеряють і сідають нестись. Вранці яйця збираємо, поки перепілки снідають.
Годують перепелів подрібненою кукурудзою, ячменем. Їм потрібно багато білку, тому в корм додають сою, квасолю, насіння соняшника, зелену траву чи сіно. Дешевше купити гранулятор й робити корм самому, ніж купувати готовий.
— Молодняку, який тільки вилупився, обов'язково у воду додаємо антибіотик. Від хвороб так роблять усім курчатам.
Перепілки не висиджують пташенят. Їхні яйця закладають в інкубатор. Виводок починає лупитися через 17 днів. Перших два тижні пташенят тримають під лампою, щоб було тепло. Ще два тижні вони підростають у клітках. Нестися починають на 35–40 день, як вилупляться з яйця.
300 яєць на рік несе одна перепілка. 90 яєць зі 100 — запліднені. З них в інкубаторі можуть вилупитись пташенята. Але із сотні яєць тільки 70 дають виводок. На решту 30 припадають незапліднені яйця та ті, в яких плід завмер.
Маньчжурці їдять один одного
Найпопулярніша в Україні порода перепілок Японська і Фараон. Вони найкраще несуться і більші за інших.
— Найгірше розводити Маньчжурців. Вони агресивні, трохи як канібали. Б'ються весь час до крові й можуть забити одне одного на смерть, — розказує Наталя Денесюк.
Є ще бройлерні перепела. Їх тримають тільки для м'яса, несуться погано.
Коментарі