Ексклюзиви
середа, 11 січня 2017 05:30

Перець Дзвіночок вирощують на сонячному підвіконні

Автор: ФОТО з сайта www.irecommend.ru
  Перець Дзвіночок вирощують в квартирі. Плоди — їстівні. Важать по 30–60 грамів
Перець Дзвіночок вирощують в квартирі. Плоди — їстівні. Важать по 30–60 грамів

— На підвіконні вирощую перець Дзвіночок. Плоди гіркі, пекучі. Має форму не стручків, а дзвоників, — каже Марія Загребельна, 45 років, садовод із Черкас.

— Це рідкісний екзотичний вид ягідного перцю. Кілька років тому такий "дзвіночок" мені привезла подруга з півдня. Я змішала землю з перегноєм, річковим піском, торфом та попелом. І посіяла насіннячко. За два тижні зійшло.

Щозими вирощує розсаду на підвіконні.

— Щоб рослини не витягувалися, верхівку прищипую. Потім розсаджую. Всі вікна ним обставляю. У мене чоловік любить перчик до борщу чи холодцю. Та найгіркіша частина у нього біля ніжки, смак м'якоті посередині — солодко-гострий, а на кінці кисло-солодкий. Доки плід зелений, він солодкий, коли червоніє — гострота і аромат посилюються. Зелені перці дозрівають за тиждень.

Кімнатному перцю потрібні сонячні вікна. Для проростання й активного росту сіянців необхідна температура +20…23°C.

— Він добре росте, якщо його поливати, — каже. — Щоб плоди не опадали, земля має бути постійно рихлою. Тому я ще й розпушую. Бо перець не любить пересихання ґрунту, коли утворюється суха кірка. Та обережно, щоб не пошкодили корінці, бо вони ж зверху. А для поливу беріть тільки теплу воду. І ще хоча б раз на місяць рослину треба чимось підживити. Я беру біогумус. Час від часу поливаю одновідсотковим розчином марганцівки. Після появи плодів підживлення припиніть.

Коли формується кущ і готується зацвісти, потрібно прищипувати всі бічні пагони нижче першої утвореної зав'язі. Сорт пізньостиглий. Плоди мають вагу 30–60 г, можуть сягати до 100 г.

15 кілограмів перцю можна зібрати з однієї рослини.

Попелицю та грибок виводять тютюном

— Від попелиці, грибків та інших хвороб заварюю тютюновий пил, окремо — червоний гострий мелений перець. Столову ложку на літр води. Кип'ячу 5 хвилин, — ділиться рецептом Марія Загребельна. — Все це змішую, проціджую. Столову ложку рідини для миття посуду розводжу в 5 літрах отриманого розчину. Це щоб добре прилипло до листя. Бризкаю, коли бачу якусь напасть.

Зараз ви читаєте новину «Перець Дзвіночок вирощують на сонячному підвіконні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути