вівторок, 09 липня 2013 05:00

Через алергію на амброзію страждають понад півтора мільйона українців

— Раз на рік обприскую амброзію бішофітом — сіллю, яку дістають із глибини 2,5 тисячі метрів. Чума для цього бур'яну, — говорить перший проректор Полтавської державної аграрної академії 41-річний Павло Писаренко. — Метод винайшов, коли писав дисертацію. Провів ряд експериментів, щоб без хімії покращити урожай. Поливав люцерну різними видами води, зокрема тією, де був бішофіт. Тоді й помітив, що злакові — пшениця, кукурудза, гречка живуть і отримують прибавку урожаю. А бур'яни — лопухи, амброзія, лобода — гинуть.

Про дію бішофіту Павло Писаренко розповів керівництву Полтавського комунального підприємства "Зеленбуд". Метод досі не впровадили.

— Цей метод спеціально для боротьби з амброзією. Зараз із нею борються централізовано. Комунальники збираються у групи, захоплюють великі ділянки й постійно викошують. Але косити її складно, вона як гідра — з одного пенька два-три пагони пускає. Також амброзія страшний алерген. Коли був деканом, щороку посилав студентів на борьбу з нею. Кожен 10-й вертався з алергією, — каже Писаренко. — При ній у людини виникають сльозотеча, нежить, набряк обличчя, закладення носа, починає дерти в горлі, з'являється сухий кашель. Якщо не лікуватися, переходить у бронхіальну астму, може спричинити набряк внутрішніх органів.

Через алергію на амброзію страждають понад півтора мільйона українців.

— Амброзію завіз на початку минулого століття німецький агроном. Думав, що нею можна лічити малярію й лихоманку. А їй сподобався наш клімат, стала рости, як на дріжджах. По областях її розносять автомобілі, що перевозять зерно на посадку, до нього чіпляється насіння бур'яну, — говорить завідувач сектору підсанітарного контролю й аналізу ризиків Департаменту соціальної безпеки Держфітослужби України 40-річна Ольга Башинська. — Найефективніший метод боротьби з нею — виривати з корінням і спалювати. Але знищувати треба масово. Якщо на одній ділянці її вирвати, а на сусідній лишити, насіння вітром рознесе.

Косити її складно, вона як гідра — з одного пенька два-три пагони пускає

Бішофіт для труєння амброзії купують у вигляді білого порошку або готового розчину, у складі якого є магній і хлор, що знищують рослину. Продають у Києві, Полтаві й через інтернет-магазини, коштує від 65 грн за кілограм. 3 кг можна обробити 0,20 га землі. Для людини не шкідливий, у медицині його використовують як ліки, що знімають запалення й біль.

Для знищення амброзії також використовують гербіциди "Лонтрел", "Базагран", "Тітус". У Донецькому біологічному саду розводять степову траву, ковилу й топчак, що глушать амброзію, не дають їй рости.

— Радикальний засіб — пройтися по амброзії електрокультиватором. Б'є по ній перемінним струмом. Але він дорогий, і акумулятор постійно заряджати треба, — пояснюють у Полтавській аграрній академії. — Кілька років тому пробували завезти з Америки амброзієвого листоїда. Це жучок, подібний до колорадського, але блискучо-чорний з білими смужками. Ще — амброзієву совку, маленького метелика, гусінь якого також їсть цей бур'ян. Та клімат їм не підійшов, майже всі вимерли.

Амброзія росте на Півдні та Сході України. Найбільше її у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Кіровоградській, Миколаївській і Херсонській областях, найменше в Тернопільській, Рівненській та кримському місті Севастополь.

Зараз ви читаєте новину «Через алергію на амброзію страждають понад півтора мільйона українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути