понеділок, 10 квітня 2017 00:05

Органічні добрива збільшують урожай удвічі

У 42-річного Андрія Мовчана з райцентру Іванків на Київщині піщаний город займає 15 соток. Раніше удобрював його перегноєм, який виписував у колгоспі. Зараз підживлює органічними концентратами.

— Ферма давно не працює, а я корів не держу. Та й хто має, все одно перегною не вистачає, — розказує. — Купую концентровані органічні добрива в магазині для садівників. Розводжу водою й поливаю. Все родить краще, ніж коли угноював.

Добрива виготовляють на основі витяжки торфу з додаванням азоту, калію та фосфору.

— У концентратах на основі гумату калію всього по 5 відсотків азоту, фосфору й калію. Решта — органіка, — пояснює консультант із продажу добрив Леонід Гальченко, 34 роки, із Києва. — Стандартним концентратом поливають розсаду, щоб росла здорова, цупка, із міцним корінням. Є ще концентрати з підвищеним вмістом азоту та калію. Від них добре ростуть і листя, і плоди. Це новітні регулятори та стимулятори росту рослин із мікроелементами. Ними підживлюють зернові, цукровий буряк, кукурудзу, олійний соняшник, рапс. Також підходять для гірчиці, рису, гороху, гречки та капусти. Збільшують урожай баштанних, винограду.

Добрива рідкі, їх додають у воду для поливу розсади. Продають фасованими по 300 мл та 1 л.

— Це зручно. Розвів, полив один раз на п'ять днів, і все. 20 грамів для росту розсади розводжу в 10 літрах води. Коли сходять огірки, морква та зелень, поливаю азотним концентратом. Гарне листя, грубі стебла, і влітку не вчепиться фітофтора, бо рослини сильні, — говорить Мовчан. — Літрової пляшки добрив вистачає на 50 відер води.

Органічно-мінеральні добрива всмоктуються в рослину не лише через корінь. Водою з концентратом можна обприскувати городину. Тоді живитиметься через листя. Також препарати знімають у рослин стрес після того, як їх покроплять хімікатами від шкідників. Органічні добрива виводять із ґрунту зайві солі.

Останні 10 років органічно-мінеральні добрива випускають в Україні. 1 л концентрату коштує 40 грн. Після обробки ними в городини вдвічі зростає урожайність.

— Добривами підживлюю дерева, кущі, декоративні рослини. Вони захищають від шкідників, сильних морозів та надмірної посухи, — додає Мовчан.

Фермер із Херсона 38-річний Юрій Сенчин обробляє картоп­лю комплексним препаратом, який поєднує в собі стимулятор росту та добриво.

— Після обробки рослина швидше проростає і сходить. Стебла куща стають гнучкішими, збільшується стійкість до фітофторозу. Препарат підвищує стресостійкість після обробки пестицидами, прискорює дозрівання картоплі. Кращого засобу ще не зустрічав. Він повністю розчиняється навіть у холодній воді. Його можна застосовувати в системах крапельного поливу. Останніх два роки в мене майже вдвічі збільшився урожай. А з ним — і прибуток, — зазначає фермер.

Зараз ви читаєте новину «Органічні добрива збільшують урожай удвічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути