— Для лузання насіння, приготування халви та козинаків висівають спеціальні сорти кондитерського соняшника, — говорить 34-річний Анатолій Лисак із Полтави, директор фірми з переробки соняшникового насіння. — Кондитерський соняшник дорожчий за олійний майже втричі. Відрізняється нижчим вмістом олії та вагою.
Щорічно в Україні висівають 20–25 тис. га кондитерського соняшника.
— Зернина олійного сорту важча й наповненіша. Її ядро цілком прилипає до лузги, тому її складніше лузати. Селекціонери вивели кондитерські сорти, у яких залишається 20 відсотків вільного простору, тому насінину легко розколоти. Сама вона більша за розміром, а ядро всередині — менше. Вага кондитерського соняшника становить 350 грамів на літр, а олійного — 430. Раніше був популярний сорт Донський крупноплідний, але в нього тверда лузга. Зараз вивели СПК. Він трохи менший, але має гарні смакові якості та м'яку лузгу. Сорти Запорізький, Чумак і Ранок не прижилися на ринку України.
Кондитерський соняшник сіють по три зернини на 1 погонний метр. Міжряддя має бути 75 см, залежно від того, якою технікою збиратимуть урожай. Відстань між зернинами — до 30 см.
— Важлива не кількість, а якість вирощеного насіння. Якщо густо засіяти, виросте дрібне, подібне до олійного. Гарне кондитерське насіння не повинне бути прілим. Вміст кислот — нижче 1 грама на літр.
Дрібне кондитерське насіння віддають на виробництво олії.
— Один і той же сорт може мати різний смак, залежно від регіону. Бо впливають земля й погодні умови. Зараз кондитеркою займаються і Чернігівщина, і Полтавщина, і Сумщина. А ще 2006 року це був лише Південь України й частина Донецької області. Змінився клімат. Для кондитерського насіння важливо, щоб у період дозрівання було багато сонця, тоді воно смачне. Колись на Полтавщині йшло більше дощів, соняшник не дозрівав, — каже Анатолій Лисак.
Коментарі