понеділок, 09 вересня 2019 07:26

Насінина кондитерського соняшника більша за олійну

Автор: www.avsstandart.com
  Кондитерський соняшник сорту СПК має гарні смакові якості та м’яку лузгу
Кондитерський соняшник сорту СПК має гарні смакові якості та м’яку лузгу

— Для лузання насіння, приготування халви та козинаків висівають спеціальні сорти кондитерського соняшника, — говорить 34-річний Анатолій Лисак із Полтави, директор фірми з переробки соняшникового насіння. — Кондитерський соняшник дорожчий за олійний майже втричі. Відрізняється нижчим вмістом олії та вагою.

Щорічно в Україні висівають 20–25 тис. га кондитерського соняшника.

— Зернина олійного сорту важча й наповненіша. Її ядро цілком прилипає до лузги, тому її складніше лузати. Селекціонери вивели кондитерські сорти, у яких залишається 20 відсотків вільного простору, тому насінину легко розколоти. Сама вона більша за розміром, а ядро всередині — менше. Вага кондитерського соняшника становить 350 грамів на літр, а олійного — 430. Раніше був популярний сорт Донський крупноплідний, але в нього тверда лузга. Зараз вивели СПК. Він трохи менший, але має гарні смакові якості та м'яку лузгу. Сорти Запорізький, Чумак і Ранок не прижилися на ринку України.

Кондитерський соняшник сіють по три зернини на 1 погонний метр. Міжряддя має бути 75 см, залежно від того, якою технікою збиратимуть урожай. Відстань між зернинами — до 30 см.

— Важлива не кількість, а якість вирощеного насіння. Якщо густо засіяти, виросте дрібне, подібне до олійного. Гарне кондитерське насіння не повинне бути прілим. Вміст кислот — нижче 1 грама на літр.

Дрібне кондитерське насіння віддають на виробництво олії.

— Один і той же сорт може мати різний смак, залежно від регіону. Бо впливають земля й погодні умови. Зараз кондитеркою займаються і Чернігівщина, і Полтавщина, і Сумщина. А ще 2006 року це був лише Південь України й частина Донецької області. Змінився клімат. Для кондитерського насіння важливо, щоб у період дозрівання було багато сонця, тоді воно смачне. Колись на Полтавщині йшло більше дощів, соняшник не дозрівав, — каже Анатолій Лисак.

Зараз ви читаєте новину «Насінина кондитерського соняшника більша за олійну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути