вівторок, 13 серпня 2019 06:34

Народилися поросята зникаючої Миргородської породи

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.agro-yug.com.ua
  Миргородська порода свиней в Україні майже зникла після спалаху африканської чуми. Щоб її відродити, потрібно три-п’ять років
Миргородська порода свиней в Україні майже зникла після спалаху африканської чуми. Щоб її відродити, потрібно три-п’ять років

В Україні почалося відновлення Миргородської породи свиней. У Харківському господарстві народилися поросята, яких згодом передадуть в Інститут свинарства на Полтавщині.

Виродження породи почалося після спалаху африканської чуми свиней у цьому регіоні минулого літа. Через інфекцію знищили всіх селекційних свиней Миргородської породи. Спалили понад 100 голів у державному дослідному підприємстві ім. Декабристів Інституту свинарства. Щоб не втратити породу повністю, науковці інституту знайшли двох свиноматок у фермерському господарстві в Харківській області і запліднили спермою від кнурів цієї ж породи із Полтавського інституту свинарства.

— На нашій дослідній станції не вийшло це зробити, бо свині між собою родичі. Тому везли у Харків сперму кнурів. Через тривалу відстань і довге транспортування вона не дала повністю бажаного результату. Народилися по вісім поросят. Зазвичай свинка цієї породи народжує 10. У теорії сперма зберігає якості до трьох днів, на практиці цей термін коротший, — розповідає Павло Ващенко, 38 років, із лабораторії селекції Полтавського інституту свинарства. — Шукали свиноматок цієї породи по всій Україні. Зовнішніх ознак замало. Перевіряли за допомогою аналізу ДНК.

Щоб відновити породу й розвести до промислових масштабів, потрібно три-п'ять років. Тоді люди зможуть купувати в інституті поросят і розводити їх удома.

— Хотілося б швидше відновити й розвести Миргородських свиней, але поки що не вийде. З такою кількістю свиноматок відновлення породи розтягнеться. Надія була на співпрацю з білорусами, але ми не можемо зняти карантин зі свого дослідного господарства на ввезення свиней. Ось буде новонародженим харківським поросяткам 45 днів, і господарство може їх виставити на продаж.

Миргородська порода свиней хоч і сальна, але ціниться за соковите м'ясо.

Виведена з місцевих чорно-рябих коротковухих свиней. Порівняно з іншими, пристосована до споживання грубих кормів.

Зараз ви читаєте новину «Народилися поросята зникаючої Миргородської породи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути