— Щоб мати свіжу моркву на місяць раніше, сію її під зиму, — говорить Ганна Микитюк, 62 роки, з селища Васильківка Дніпропетровської області. — Тоді вона ще й міцніша буде. Рослину не обліплює ніяка мошка чи грибок. Щоб гарно посходило, сію густо.
Сіє моркву наприкінці жовтня — на початку листопада. Не раніше, ніж за два тижні до холодів. Заморозки до часу посадки мають бути стійкі.
— Якщо посіяти занадто рано, то морква проросте і взимку рослини загинуть. Восени насіння має набрякнути. Так морква розвиває міцну кореневу систему і краще вбирає вологу. Навесні її багато від талого снігу, плоди зав'язуються великі, соковиті й солодкі.
Насіння не замочує. Для озимих посівів це непотрібно. Сіє сорти Нектар F1, із плодами по 100–150 г, і Самсон — виростає майже 200 г.
— Я вирощую моркву на теплих грядках, які закладаю за методикою Володимира Розума. Там урожай буде кращий.
Викопує рівчак завширшки 60 см і завдовжки 17 м. Землю викидає обабіч і розрівнює. Смуга з викопаною землею займає майже 35 сантиметрів завширшки. За нею так само розкопує наступну грядку. У викопану землю сіє моркву.
На дно рівчака кладе стовбури дерев діаметром 5–10 см, які слугують дренажем і утримують вологу. Наверх — бадилля соняшнику, кукурудзиння, тонкі гілки. Присипає бур'яном, листям, травою, сіном або бадиллям рослин. Зверху нічого не кладе, тільки поливає розчином з ем-бокашами — це мікроорганізми, висушені на висівках. Розводить їх 100 г на 10 л води. Таким чином смуга з овочами чергується зі смугою органіки.
В кого немає цих грядок, можна просто викопати рівці глибиною 2–3 см. Засипати землею до верху. Якщо вона щільніша, додати пісок.
— Важливо, які рослини вирощували на цьому місці раніше. Кращі попередники для моркви — огірки, цибуля, кавун і диня. Повернути на попереднє місце моркву варто не раніше трьох років.
Солодка морква Нантська-4 має червону м'якоть
— Сіяти моркву не поспішаю, щоб у теплій землі не посходила завчасно. Тоді вдарять заморозки і все пропаде, — говорить 40-річна Олександра Сілакова, член столичного Клубу органічного землеробства. — Для моркви найкраща пора — ближче до листопада. Краще сіяти пізні сорти, вони не стрілкуються.
Підходять сорти Нантська-4 і Шантане. У першого від появи весняних сходів до збору врожаю минає 60–65 днів. М'якоть червона, соковита й солодка. Добре росте на пухких і важких ґрунтах. У другого коренеплоди будуть не циліндричні, а конусоподібні. Шантане-2461 сходить пізніше на два тижні. Має не настільки солодкі плоди, як у попереднього сорту. Зате добре зберігається, стійкий до посухи й розтріскування.
Коментарі