понеділок, 16 квітня 2018 06:35

Малину варто обрізати тричі на рік

Автор: WWW.MEDMOON.RU
  Навесні, одразу після сходження снігу, ­видаляють поламані й заражені пагони малини. Непотрібні відрізають якомога ближче до ґрунту
Навесні, одразу після сходження снігу, ­видаляють поламані й заражені пагони малини. Непотрібні відрізають якомога ближче до ґрунту

— Початківці-садівники часто цікавляться, коли краще обрізати малину. Я раджу робити це навесні, влітку та восени, — каже садівник Михайло Руденко, 54 роки, з Мелітополя. — При правильному видаленні відростків у ягіднику поліпшується провітрювання. Створюються ідеальні умови освітлення для розвитку молодих пагонів і визрівання плодів.

— Урожай у малини з'являється на дворічних стеблах. Навесні, одразу після сходження снігу, потрібно видалити поламані й заражені пагони. А також слабкі та зайві. Але спочатку необхідно визначитися, як вирощуватимете малину — кущовим або рядовим способом. І потім проріджувати її.

Непотрібні пагони малини відрізають якомога ближче до ґрунту, щоб не залишився пеньок. Так може потрапити інфекція або заведеться шкідник. Вимерзлі стебла й верхівки обрізають до здорових бруньок. Висота пагонів повинна бути майже 1,2–1,5 м.

— Якщо стебло малини взагалі не обрізати, ягоди на верхівці будуть дрібні. Коли є багато пагонів, сміливо вирізуйте біля основи зайві. Нехай навіть і повністю здорові. Без цієї процедури на урожай можна не розраховувати.

Обрізання гілок на різну висоту призводить до збільшення часу плодоношення. На довших гілках плоди дозріють раніше. На вкорочених — пізніше.

— Розділіть усі гілки куща умовно на три частини. На першій із них слід обрізати 10–15 сантиметрів від верху. Другу частину — на половину довжини. На третій — залиште 15–20 сантиметрів від поверхні землі.

Внаслідок такої обрізки першими почнуть плодоносити злегка обрізані пагони. А зрізані на пеньок — дадуть урожай у серпні.

— Малину можна вирощувати на одному місці п'ять-вісім років. Із метою омолодження плантації, кореневища старих кущів потрібно викопувати за п'ять-шість років після її закладки, — говорить Михайло Руденко. — Звільнений простір протягом року заповниться молодими відростками.

Зараз ви читаєте новину «Малину варто обрізати тричі на рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути