— Початківці-садівники часто цікавляться, коли краще обрізати малину. Я раджу робити це навесні, влітку та восени, — каже садівник Михайло Руденко, 54 роки, з Мелітополя. — При правильному видаленні відростків у ягіднику поліпшується провітрювання. Створюються ідеальні умови освітлення для розвитку молодих пагонів і визрівання плодів.
— Урожай у малини з'являється на дворічних стеблах. Навесні, одразу після сходження снігу, потрібно видалити поламані й заражені пагони. А також слабкі та зайві. Але спочатку необхідно визначитися, як вирощуватимете малину — кущовим або рядовим способом. І потім проріджувати її.
Непотрібні пагони малини відрізають якомога ближче до ґрунту, щоб не залишився пеньок. Так може потрапити інфекція або заведеться шкідник. Вимерзлі стебла й верхівки обрізають до здорових бруньок. Висота пагонів повинна бути майже 1,2–1,5 м.
— Якщо стебло малини взагалі не обрізати, ягоди на верхівці будуть дрібні. Коли є багато пагонів, сміливо вирізуйте біля основи зайві. Нехай навіть і повністю здорові. Без цієї процедури на урожай можна не розраховувати.
Обрізання гілок на різну висоту призводить до збільшення часу плодоношення. На довших гілках плоди дозріють раніше. На вкорочених — пізніше.
— Розділіть усі гілки куща умовно на три частини. На першій із них слід обрізати 10–15 сантиметрів від верху. Другу частину — на половину довжини. На третій — залиште 15–20 сантиметрів від поверхні землі.
Внаслідок такої обрізки першими почнуть плодоносити злегка обрізані пагони. А зрізані на пеньок — дадуть урожай у серпні.
— Малину можна вирощувати на одному місці п'ять-вісім років. Із метою омолодження плантації, кореневища старих кущів потрібно викопувати за п'ять-шість років після її закладки, — говорить Михайло Руденко. — Звільнений простір протягом року заповниться молодими відростками.
Коментарі