
— При крапельному зрошенні на квадратний метр використовується в три-чотири рази менше води, ніж при звичайному поливі, — розповідає 59-річний Микола Корженко із села Лелітка Вінницького району. — Такий метод поширений в Ізраїлі та стає все популярнішим у нас.
Лінії крапельного зрошення бувають стаціонарні й мобільні. Перші застосовують для виноградників. Їх не згортають на зиму. Вони служать до 15 років.
За допомогою мобільних систем зрошують овочі. Залежно від товщини трубки, вони бувають одноразовими й багаторазовими. У трубках встановлюють крапельниці, якими подають воду. Її у систему закачує насос. Обов'язково використовують фільтр. Інакше трубки та крапельниці швидко замулюватимуться.
Для підживлення добривами встановлюють дозатор.
— У приватному господарстві одноразові системи поливу можуть служити кілька років, — каже продавець систем зрошування 35-річний Віктор Дербак. — Головне — восени їх правильно згорнути, щоб не пошкодити трубку і крапельниці. Для дому краще брати системи, які не потребують великого тиску води. Її подають із бочки. Там прогрівається і надходить під сталим тиском.
Крапельним зрошуванням поливають також сад. Трубки закопують у землю, щоб не перемерзали.
— Сам користуюся такою системою. Розрахував її так, аби крапельниці були підведені до дерев. Магістральний трубопровід закопав на метрову глибину, щоб узимку не замерзала вода. Її беру з підземного джерела. Вона — чиста, тому фільтр промиваю раз на кілька місяців.
Коментарі