середа, 24 вересня 2008 18:01

Бульби жоржин зберігають у вологій тирсі

Жителька Новгорода-Сіверського, що на Чернігівщині, 48-річна Надія Скороход  цьогоріч виростила 60 сортів жоржин. Щороку жінка викопує бульби й зберігає до наступного року. Стежить за температурним режимом — бульбам шкодить надто вологе або сухе повітря.

— Щоб жоржина, яка квітує восени, не постраждала від холоду, її обов"язково треба обгорнути землею, — радить квітникарка. — А викопувати жоржини треба, коли від першого морозу потьмяніє листя.

Із бульб Надія Скороход обтрушує землю. Потім протягом кількох днів просушує. Зберігає у підвалі.

— Найоптимальніша температура зберігання жоржин від +1 до +4 °С. У лютому я перекладаю жоржини в ящики з тирсою, яку збризкую водою із марганцем. Це рятує бульби від пересихання і хвороботворних мікробів, — запевняє жінка.

Зіпсовані гниттям бульби Надія висаджує в горщик із землею. Навесні під жоржини Надія не кладе гною.

— Упевнена, саме він спричиняє хвороби, — говорить вона. — А от рослинний перегній якраз доречний. Бульби ще притрушую попелом. І обробляю стимулятором росту "Кеміра-люкс". І обов"язково підгодовую протягом сезону настоянкою з чистотілу, кропиви, лопуха, лушпиння цибулі.

Літр настоянки жінка розводить у відрі з водою й поливає квіти. Щоб вигнати з ділянки кротів, у кожен лаз кладе ватяний тампон, змочений в бензині.

Зараз ви читаєте новину «Бульби жоржин зберігають у вологій тирсі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути