понеділок, 19 листопада 2018 07:05

Китайську гвоздику вирощують як хатню квітку

— Свою хатню гвоздику виростила з насіння. Брала китайську, двоколірну. Тримаю її на вікні, — каже 38-річна Ольга Микитюк із Кривого Рогу на Дніпропетровщині.

Горщик під гвоздику повинен обов'язково мати на дні дірочки. Перш ніж заповнити його ґрунтом, слід закласти шар дренажу товщиною 1–3 см. Підійдуть глиняні уламки, керамзит або звичайна галька. Такий дренаж дозволить уникнути застою води після поливу. Якщо горщик не новий, його слід продезінфікувати. Можна вимити господарським милом.

— Ґрунт під гвоздику треба брати рихлий. Я свою висівала в суміші з піску, садової землі й перегною. Останні два компоненти брала в рівних пропорціях. Піску сипала жменьку. Горщик цією сумішшю заповнювала не доверху. Залишала 2–3 сантиметри вільного місця. Перед посівом рясно поливала ґрунт водою кімнатної температури й давала волозі всотатися.

На середній розмір горщика знадобляться два-три зернятка гвоздики. Занурювати їх углиб не треба: насіння слід викласти поверх ґрунту й присипати шаром тієї ж земельно-перегнійної суміші. Товщина верхнього шару має становити 1,5–2 см.

— Повторно не поливаю. Накриваю щільно пергаментним папером і ставлю на підвіконня. Час від часу паперову шапочку знімаю, щоб повітря надходило. Менш як за два тижні насіння проростає. Тоді папір прибираю й ставлю горщик у сонячне місце.

Китайська гвоздика любить світло. У тіні погано росте й дає мало цвіту. Якщо на неї потрап­ляє недостатньо сонця, можна компенсувати нестачу світла за допомогою лампи.

— Гвоздика не переносить надміру вологи. Поливати її треба в міру висихання. Робити це краще лійкою. Коли з'явиться шість-сім листків, пальцями слід відщипнути верхівку стебла. Має залишитися п'ять листочків. Це допоможе квітці розростися в сторони. Виглядатимуть, як кущик.

Коли гвоздика досягне 9–10 см заввишки, її слід підгодувати листовим перегноєм. Повторити процедуру після появи пуп'янків.

— Моя виросла до 20 сантиметрів. Особливо з нею не ношуся. Просто регулярно розпушую ґрунт, правильно поливаю й вношу час від часу перегній. Відцвілі суцвіття зрізаю на 5–6 сантиметрів. Захоплюю при цьому й верхівку стебла. Згодом квітка заново зацвітає.

Зараз ви читаєте новину «Китайську гвоздику вирощують як хатню квітку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути