Ексклюзиви
четвер, 10 травня 2007 18:03

Капусту висаджують увечері

Автор: Фото: Ольга КЕРУСЕНКО
  Надія Приходько з села Велика Димерка, що на Київщині, на столичному ринку біля метро Лісова продає розсаду капусти, помідорів та перцю. Десять ростків коштують три гривні. Розсаду продаватиме до початку червня
Надія Приходько з села Велика Димерка, що на Київщині, на столичному ринку біля метро Лісова продає розсаду капусти, помідорів та перцю. Десять ростків коштують три гривні. Розсаду продаватиме до початку червня

43-річна киянка Антоніна Лужко на столичному ринку "Оболонь" продає квашену капусту. Для страви використовує тільки свої качани. Каже, рослині треба дати достатньо води, щоб мати соковиті капустини.

— Волога для капусти найголовніше. У півлітрі води розмішую будь-яке повне мінеральне добриво й перед посадкою вливаю в кожну луночку, — жваво починає жінка. Вона стоїть у дутому пуховику. Поверх нього — рябий фартух. Русяве волосся акуратно зібране у "дульку". За її квашанкою вишикувалася невелика черга — постійні покупці, каже Антоніна.

У готову ямку жінка встромляє розсаду з грудкою ґрунту. Притискає рослину до землі, щоб не було видно корінців. Обов"язково поливає кожен росток щонайменше літром води.

— Наступні два дні, зранку і ввечері знову поливаю. Щоразу по півлітра під кущик. Тоді можна не переживати, що розсада не приживеться, — розповідає городниця.

Коли за грядкою нема можливості доглядати кілька днів, добре политі лунки треба засипати сухою землею. Вона затримуватиме вологу.

— Але постійно лити воду не треба. Коли забагато вологи, у землі стає менше повітря і капуста перестає рости. Перші два тижні треба поливати кожні три-чотири дні. Потім води даю багато, але раз на тиждень. Грядку поливаю з самого ранку, чи вже коли сяде сонце. Нехолодною відстояною водою, — додає Антоніна Лужко.

Киянка Надія Барабаш, 56 років, за тиждень перед висадкою в відкритий ґрунт повністю припиняє поливати розсаду. Це стримує її ріст, каже городниця. За дві години до посадки ящики з розсадою ретельно заливає водою, щоб краще висмикувалися.

Грядку поливаю відстояною водою

— Ділянку під капусту готую з осені. Вношу вапняні добрива. Приблизно дві склянки на квадратний метр, — розповідає невисока жінка в барвистій хустині. Розмовляючи, пані Надія постійно її поправляє. — Добриво рівномірно розсипаю по сухій землі. Тоді перекопую й залишає ділянку до весни. На початку травня додаю перегною та повне мінеральне добриво.

Біля столичного метро Славутич Надія Барабаш щовесни продає насіння квітів та розсаду капусти. Цього року посадила її пізніше, тому винесе на продаж наступного тижня.

— У мене ділянка біля села Козин під Києвом. Город майже у лісі. Ґрунт кислий, тому без вапняного добрива капуста не ростиме. У кого не кислі землі й грядки далеченько від лісу — вапно не треба, воно тільки нашкодить, — попереджає Барабаш.

Городниця каже, що особливих секретів вирощування капусти не має. Хіба — не жалкує добрив і води. Каже, качани виростатимуть великими, якщо вносити відро органіки й мінеральних добрив на квадратний метр.

— Розсаду краще висаджувати ввечері. Особливо в суху погоду. Під сонцем молоді ростки можуть попектися і не прийнятися. А в похмурий день можна садити й зранку, — жінка розкладає на прилавку пакети з насінням.

Перший раз Барабаш підживлює посадку через 10 днів. У дощову погоду сипле по 10-15 г аміачної селітри під кожну рослину. Коли сухо, розводить 40 г на відро води. Цього вистачає на 10 рослин. Після поливу розпушує землю. Друге й третє живлення дає під час утворення качана. Вносить повне мінеральне добриво, що містить азот, фосфор і калій.

— Із таким доглядом капустини виростають великими, соковитими та добре зберігаються.

Саджанець треба присипати сухою землею

На столичному ринку біля метро Лісова городники продають саджанці та розсаду. Днями почали продавати розсаду капусти.
— Капусту висаджую в добре политу лунку. Притискаю донизу та засипаю сухою землею. Відразу після посадки не поливаю. Бо земля тріскається і розсада гине, — пояснює Надія Приходько з села Велика Димерка, що на Київщині. На Лісовій вона продає розсаду кілька років поспіль.
Висаджену капусту жінка радить поливати не раніше, як за тиждень. А коли вже видно, які рослини прийнялися, а які загинули — підживлює грядку нітроамофоскою чи курячим послідом.

Зараз ви читаєте новину «Капусту висаджують увечері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути