пʼятниця, 22 квітня 2011 08:30

Із саджанців обривають увесь цвіт

Із саджанців обривають увесь цвіт

Киянка 56-річна Валерія Жукова щороку садить на дачі кілька плодових дерев — поступово оновлює сад. Cтарі спилює.

— Найкраще садити у листопаді. Тоді до весни вони матимуть час "угніздитися" у ґрунті, — говорить Валерія Олександрівна. — Як тільки почне припікати сонце, землю навколо стовбура треба добре полити. Краще раз на тиждень вилити під дерево відро води, аніж щодня по літру.

Землю у лунці підпушують, розчищають від бур'янів. Підживлюють молоді дерева під час садіння. Тоді весною більше перегною не потрібно, надлишок поживних речовин отруює рослину.

— У першу після посадки весну саджанець іще приболівший, довго не випускає листя. Треба обрізати усю бокову поросль і зірвати весь цвіт. Так два роки поспіль. Інакше рослина всі сили пустить на урожай, а коріння розвинутися не встигне.

Обрізують також обмерзлі та сухі гілки. Якщо їх залишити на стовбурі, на дереві пошириться грибок. Згодом рослина всохне.

Молодим яблуням щороку формують крону, щоб дерева краще переносили мороз, посуху та хвороби.

— Починаю обробляти гілки до набрякання бруньок. Відрізую з них третину тої довжини, що наросла за рік. Грамотно сформована крона дає урожай на рік-два раніше, ніж у дерева, яке росте саме по собі.

Щоб саджанець гарно прийнявся, слід стежити за молодим листям. Зазвичай його починає їсти гусінь і тля. Їх збирають уручну. Зривають також поїдене і покручене листя. В ньому можуть ховатися личинки. Коли шкідників на пагонах багато — бризкають інсектицидами.

— Дерева, які садила позаторік, уповільнюються в рості. Це через те, що вони витягли все добриво з-під коріння. Якщо листя жовкне, обсипається, а цвіт усихає — дереву бракує азоту. Мало зав'язі — не хватає фосфору. А від браку калію не ростуть гілки.

Зараз ви читаєте новину «Із саджанців обривають увесь цвіт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути