Ексклюзиви
четвер, 05 липня 2007 17:40

Хвороби огірків переносить тля

  Джені Бумпас з Великої Британії знайшла на своєму городі огірок у формі каченяти. Уражені хворобами овочі часто виростають покрученими. Але така форма може свідчити про брак вологи у землі
Джені Бумпас з Великої Британії знайшла на своєму городі огірок у формі каченяти. Уражені хворобами овочі часто виростають покрученими. Але така форма може свідчити про брак вологи у землі

З одного куща за сезон збирають 10–15 огірків. Але якщо на цю городину напав шкідник чи хвороба, плодів стає менше, потім рослина гине. Врожай можна зберегти, якщо вилікувати огірки вчасно.

— Всього існує чотирнадцять хвороб огіркових рослин. Але деякі зустрічаються вкрай рідко. Я вам розкажу про дві основні, — каже 40-річний Олег Іванишев, продавець насіння та добрив біля столичного метро Академмістечко. — Я ще коли вчився в аграрному університеті, огірки були моєю улюбленою культурою. І на своєму городі, біля села Нові Петрівці під Києвом, вирощую майже самі огірки. Бачив усі їхні болячки.

Огірки хворіють через віруси. Одна з двох найпоширеніших недуг — мозаїка. Вона буває звичайна, біла або зелена. Листя зараженої рослини стає строкатим, мозаїчним. Огірок перестає рости, в"януть пагони, опадає зав"язь. Такі інфекції переносить різна тля. Вона спочатку заводиться у бур"янах на грядці, а тоді переселяється на молоді пагони овочів.

— Багато тлі живе на жоржинах, гладіолусах, каннах та флоксах. Вона п"є сік квітів. Якщо грядка поряд із квітником — біда, — пояснює чоловік. Його розповіддю зацікавилися четверо покупців. Обступили прилавок, слухають.

Спочатку Іванишев радить перенести подалі квіти. Тільки тоді можна починати боротися з тлею: обприскувати рослини настоями з часнику, цибулі, чистотілу або з листя помідорів.

— Друга хвороба — фузаріоз. Починає підгнивати коріння, і в"януть пагони. Рослина хворіє, бо в землі для неї забагато органічних добрив, компосту. Хвороби не видно зразу. А коли починають зріти плоди — рослина в"яне, — розповідає чоловік. Він помітно жвавішає, побачивши, що його уважно слухають.

Коли огірки дозрівають, прискати їх хімікатами не бажано. Іванишев каже, що хвороба розвиватиметься повільніше при низькій вологості та високій температурі. Тому не треба часто поливати грядку, особливо у прохолодні дні. Воду беруть кімнатної температури. Коріння слід присипати землею, щоб не було луночки, де збиратиметься вода.

— Хворі рослини спаліть. Їх на компост не залишайте. А на грядку, де росли заражені овочі, садіть огірки через три-чотири роки. Наступного року вкиньте менше органіки, а землю перед посадкою поприскайте для дезінфекції розчином марганцівки.

Зараз ви читаєте новину «Хвороби огірків переносить тля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути