
Щоб виростити на городі екологічно чисті овочі, городники переходять на органічне землеробство.
— Починають восени, після збору врожаю, — розповідає керівник школи дачників при Київському клубі органічного землеробства Олена Почтарьова, 46 років. — Треба зібрати сухий скошений бур'ян, бадилля картоплі та помідор. Їх не варто палити, щоб не випалювати ґрунту. Це матеріал для мульчування чи компостної купи.
На городі розбивають грядки, формують доріжки.
— Традиційно орють город чи перекопують ділянку, а потім протоптують стежки. Це дурна праця.
На стежках із року в рік залишають траву. Скошують і використовують для мульчування. Ставлять посудини з водою, щоб улітку нагрівалася для поливу. Узимку в них закидають сніг. Талим поливають розсаду. Також на стежці можна закласти на зиму компостну купу з бур'янів, бадилля та листя дерев.
— Купу в листопаді укривають, щоб не замерзла. Там має зберігатися волога й тепло. У компості органіка перетворюється на поживну біомасу. Тому її не можна накривати завчасно, щоб усередині не було тління. Компостну купу формують упродовж осені — поливають водою, підкладають матеріал.
Ділянки, залишені під грядки, після збору врожаю не перекопують. На них розсівають сидерати — жовту і білу гірчицю. Насіння прикривають сухою травою, соломою, скошеним бур'яном або злегка пригортають граблями. Скошують до цвітіння, сіно залишають на городі.
— Гірчиця викидає цвіт через 30 днів після посіву. Витримує до 6 градусів морозу. Її не пізно сіяти й у середині жовтня. Не лише виведе хімію, а й нормалізує кислотність ґрунту.
Весною грядки розпушують плоскорізом.
— У ґрунті є "капіляри" — найтонші "судини", по яких іде волога. У перекопаній і притоптаній землі вони зрушуються. Тому після дощу земля стає сухою і заплесканою, як асфальт. Також швидше випаровується роса.
Ґрунт, який не обробляють, із часом відновлює природну структуру. Для збереження вологи вільні ділянки біля рослин накривають соломою, листям, скошеним бур'яном, травою.
— У нас у клубі є багатодітні родини. Залишається багато старої одежі. Вони її рвуть і вкривають усі грядки. Можна навіть старі газети брати, щоб земля не була голою.
На замульчованому ґрунті не ростуть бур'яни, не розвиваються хвороби.
— Мульча захищає помідори від фітофтори на 80 відсотків. Бактерія живе на поверхні ґрунту. Із накритого не так агресивно перекидається на плоди.
Вражене бадилля слід винести за межі ділянки. Ним не можна мульчувати, складати в компост.
Для кращого ефекту радить збагачувати землю органічним препаратом із 86 мікроорганізмами. Вони розмножуються в землі, живлять її та розпушують. Такі продаються у садових центрах і при клубі органічного землеробства.
3
роки очищується ґрунт від хімічних добрив.
Коментарі