Ексклюзиви
пʼятниця, 16 серпня 2024 08:10

Військовим заборонили здаватися в полон

Військовим заборонили здаватися в полон
Наказ №270 мав репресивний характер

16 серпня 1941 року в СРСР ухвалили наказ №270 "Про відповідальність військовослужбовців за здавання в полон чи залишення ворогу зброї". Фактично всі радянські військовополонені оголошувалися зрадниками.

Рішення про додаткове залякування військових і політпрацівників ухвалили через те, що на початку війни Червона армія зазнавала значних поразок.

Наказ підписали голова державного комітету оборони Йосип Сталін, його заступник В'ячеслав Молотов, маршали Ворошилов, Будьонний, Тимошенко, Шапошников і генерал армії Жуков. Він передбачав, що кожен червоноармієць мав боротися до останнього подиху. У полон не мав здаватися навіть у випадку цілковитого оточення. Мусив берегти матеріальну частину як зіницю ока, пробиватися до своїх тилами ворожих військ, завдаючи останнім поразки.

За приклад героїчної боротьби ставили діяльність деяких частин і командирів. Водночас зрадниками й дезертирами в наказі називали генералів Павла Понедєліна, Миколу Кирилова й Володимира Качалова. Перші потрапили в полон до нацистів ще 7 серпня 1941-го, а Качалов загинув під час спроби вирватися з оточення. Додатковим чинником страху для військових були можливі репресії щодо їхніх родин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Муляє очі проросійським елементам" – у столиці порізали виставку про Другу світову

Опублікуванню наказ №270 не підлягав, але його зачитували в усіх військових підрозділах. 28 вересня 1941 року вийшла шифрограма Георгія Жукова з вимогою розтлумачити військовим, що родини полонених розстріляють, а після повернення з полону – і їх самих.

До кінця 1941-го кількість радянських військовополонених сягнула 3,5 млн. Щодо них не діяли жодні міжнародні документи, які могли б полегшити умови перебування в концтаборах.

Генералів Павла Понедєліна й Миколу Кирилова звільнили американці наприкінці війни. Їх заарештували й розстріляли 1950 року, а реабілітували вже за шість років. Така доля спіткала багатьох інших.

Нарком оборони СРСР Йосип Сталін підписав наказ №227 "Про заходи щодо зміцнення дисципліни й порядку в Червоній Армії" 28 липня 1942 року. Документ дістав неофіційну назву "Ні кроку назад!".

Наказ мав репресивний характер і не зупинив відступу радянський військ. Попри це оцінений неоднозначно. За спогадами деяких учасників війни, поклав початок новій хвилі беззаконня командування, яке намагалося репресіями приховати власні помилки. За спогадами інших – страх, на якому вони трималися, був необхідним і позитивно вплинув на військову дисципліну.

Зараз ви читаєте новину «Військовим заборонили здаватися в полон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути