Ексклюзиви
вівторок, 28 липня 2020 10:20

Солдатам заборонили відступати

Солдатам заборонили відступати
Радянським офіцерам і бійцям під страхом смерті заборонили залишати бойові позиції Фото: wikimedia

Нарком оборони СРСР Йосип Сталін підписав наказ №227 "Про заходи щодо зміцнення дисципліни і порядку в Червоній Армії" 28 липня 1942 року. Документ отримав неофіційну назву "Ні кроку назад!".

У ньому зазначалося, що ворог рветься вглиб Радянського Союзу попри "великі втрати". СРСР втратив Україну, Білорусь, країни Балтії, а з ними і 70 млн населення, продовольство й промисловість. Констатувалося, що переваги над німцями у людських і матеріальних ресурсах більше не існує, населення починає розчаровуватися в армії, а відступати далі - означає втратити державу.

"Ні кроку назад! Таким тепер повинен бути наш головний заклик. Ми мусимо встановити в нашій армії найсуворіший порядок і залізну дисципліну, якщо ми хочемо врятувати становище і відстояти Батьківщину. Панікери і боягузи мають винищуватися на місці. Відтепер залізним законом дисципліни для кожного командира, бійця, політпрацівника повинна бути вимога - ні кроку назад без наказу вищого командування. Єдиною причиною залишення позиції може бути лише смерть!" - йшлося в документі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оприлюднили справи репресованих, заведені "визволителями"

У межах армії було наказано сформувати 3-5 добре озброєних загороджувальних загонів по 200 людей, поставити їх у тилу нестійких дивізій і зобов'язати у разі паніки і безладного відходу розстілювати відступаючих і тим "допомогти чесним бійцям виконати свій обов'язок". Також у межах фронту мали сформувати від 1 до 3 штрафних батальйонів по 800 чоловік, а у межах армій 5-10 штрафних рот до 200 чоловік, щоб дати їм шанс "спокутати кров'ю свої злочини".

Наказ мав репресивний характер і не зупинив відступу радянський війск. Попри це, оцінений неоднозначно. За спогадами деяких учасників війни, поклав початок новій хвилі беззаконня командування, яке намагалося репресіями приховати власні помилки. За спогадами інших - страх, на якому вони стали триматися, був необхідним і позитивно вплинув на військову дисципліну.

22 червня 1941 року почалася німецько-радянська війна. Це частина Другої світової. Україна зазнала в ній найбільших втрат поміж усіх країн світу.

Під час Другої світової війни загинули від 8 до 10 млн людей. Понад 5 млн загиблих були цивільними, з них більше 1,5 млн - жертви Голокосту. 2,2 млн людей вивезли на примусові роботи до Німеччини. Зруйнували та знищили 700 міст і 28 тис. сіл.

Протистояння між Німеччиною та СРСР на території України не припинялося впродовж 40 місяців. 35 місяців тривали активні бойові дії. Крім Німеччини, злочини проти українців під час Другої світової війни скоював і Радянський Союз.

Зараз ви читаєте новину «Солдатам заборонили відступати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути