
— Осінь для горіхів — золота пора. Тоді вони добре приймаються, — каже Олег Якименко, 47 років, із міста Біла Церква Київської області. Вирощує саджанці горіхів на продаж понад 10 років. — При купівлі треба дивитися не тільки, чи не пошкоджений стовбур, а й на якість коріння. Біля товстого кореня має бути багато дрібних. Вони витягують із землі поживні речовини.
Переважно садить горіхи з тонкою шкаралупою. Це сорти Мукачівський, Ламкий і Пташиний. Останній так назвали, бо його часто роздзьобують навіть птахи. Каже, дерева невибагливі й урожайні.
— Вони люблять простір, щоб вітер обдував. Так дерево не затінятиме нічого й саме добре пустить корені.
Саджанці вирощує з горіхів. Збирає, коли тріскається шкаралупа. Підсушує в тіні тиждень і садить у землю. Викопує яму діаметром 20 см.
— Копаю яму удвічі глибшу за розмір горіха. Якщо він 3 сантиметри, то яма глибиною 6 сантиметрів.
Змішує порівну перепрілий гній, попіл і пісок. Насипає в яму, ставить горіх і засипає землею. Поливає 5 літрами води.
— Горіх у землю кладу не боком, а носиком донизу — гострішою стороною. Так корінь буде рівний, не покручений.
Через один-два роки саджанець пересаджує на постійне місце. Між деревами має бути 20 см, між рядами — 40.
— Горіхи не бояться грибків і шкідників. Посадив і забув. Хіба що крону формую на другий рік.
Обрізає нижні гілки до 80 см або 1 м. Прибирає ті, що загущують крону. Після обрізування змащує садовим варом.
— На зиму мульчую. Десь метр навколо горіхів обкладаю гноєм, в якому багато соломи. Хтозна, чи сніжною зима буде, краще утеплити. За гній сніг затримується. Весною тане й несе в ґрунт органіку.
Гній кладуть за 5 см від стовбура, аби дерево не вразив грибок.
Коментарі
1