
На подвір"ї у Дарини Киреленко, 28 років, у селі Демидівка Жмеринського району Вінниччини росте п"ять горіхів. Щороку дерева дають урожаю майже 25 мішків.
— Постелила горіхи на ряднини в сараї, а там видно волого. Ядра стали цвісти і мали неприємний запах. Навесні всі викинула. Стала в людей питати рецепти зберігання. Щоб горіхи не цвіли, порадили їх підсушити. Тільки не в духовці, а на плиті.
На велике деко Дарина ростелила горіхи одним шаром і ставить на конфорку. Помішує. Знімає, коли вони трохи нагрілися. Зсипає в полотняну торбину й виносить на горище.
— Зберігати ще можна в кладовці або сінях, там, де тепло. Аби не померзли, накрийте кожухом. Стоятимуть із півтора року. Можна ще витягти ядра, обжарити й закрити в банку.
58-річний Анатолій Мельник із Могилівки горіхи викладає на лежаку біля печі.
— Маємо піч у літній кухні. Як жінка щось пече смачненьке, заодно й горіхи та яблука сушимо. Температура якраз така, що не перепалиш. На плиті можна трохи пережарити, тоді вони стояти не будуть.
Щоб горіхи не цвіли, їх треба підсушити. Не в духовці, а на плиті
Аби горіхи краще зберігалися, Мельник радить збирати їх у теплу погоду.
— Не мішайте між собою ті, що в дощ зібрані і ті, коли сухо. Складайте отдєльно. Зібраний урожай у перші морози, одразу з"їдайте, бо швидко спортиться. Горіхи в шкарлупі витримують мороз до 10 градусів, як холодніше — гниє серединка. Здорові ядра заливаю медом або цукром. Можуть рік-два стояти, нічого їм не буде. Вони лєчєбні й вкусні. Додаю до них ізюм і курагу.
На вінницькому ринку Урожай горіхи продають по 33 грн за кг. Лущені — по 40–45.
— Аби ядра були цілими, бийте молотком легенько по вершечку, де з"єднані половинки горіха, — каже продавець Володимир Селезньов. — Із мішка виходить 5–6 кілограмів ядер.
Кілограм чищеної ліщини коштує 70–78 грн.
— Ліщину тяжко бити. Для неї ковалі зробили приспособлєнія, клєшні називаються. Вони нагадують ножниці з двома плоскими кінчиками. Ліщина дорожча, бо її мало в лісах. Зате вона може хранитися п"ять років.
Коментарі