
— Фундук біля хати мені залишився ще від батька. Той посадив його, коли будинок поставив. Росте на одному місці більше 70 років. Ще й внукам моїм залишиться, — каже 36-річний Михайло Лук'янов зі Старокостянтинова Хмельницької області. — З куща збираю відро горіхів. Вистачає і собі запастися на зиму, і трохи продати. Це так званий лінивий бізнес. Крім весняної обрізки, до фундука не треба заглядати цілий рік, а восени ще й гроші можна отримати.
Фундук має чоловічі квітки, що звисають, і жіночі округлі бруньки. Садити фундук треба у березні, як тільки зійшов сніг, або восени за місяць до замерзання ґрунту. Найкраще підходять сонячні місця.
— Ґрунт — будь-який, головне, щоб не болотистий. У ньому застоюється вода, коріння фундука не дихає.
Викопує яму, вдвічі більшу за корінь. Кладе на дно піввідра перегною, 200 г суперфосфату і 50 г калійної солі. Ставить на верх саджанець і присипає землею. Поливає і накриває ґрунт скошеною травою. Так волога повільніше випаровуватиметься.
— Корінець фундука знаходиться близько біля поверхні, а не розростається в глибину. Тому краще його захистити від пересихання і не підсапувати для розрихлення.
Для кращого плодоношення висаджує кілька сортів. Вони один одного запилюють. Вирощує Барселонський та Галльський. Дають великі горіхи і довго зберігаються. Садити рослини треба на відстані 5–6 м.
— Щоб підвищити урожайність, недалеко від фундука посадив ліщину. Викопав її у посадці. Вона служить природнім запилювачем.
Дорослий 5-річний кущ весною обрізує, залишаючи шість-сім стовбурів. Інакше він дуже загуститься і буде погано освітлюватися сонцем. Родитимуть тільки зовнішні гілки, а горішки стануть меншими.
— Не треба жаліти викидати пагони, буцім на них могли нарости горіхи. Навпаки, на них кущ витрачає багато сил.
Уперше родить через 3–4 роки. Щороку врожай збільшується. Дозрівають горішки у вересні. Їх можна зберігати 2–3 роки. Для цього треба сухе приміщення та провітрювання.
— Найкраще розмножувати фундук діленням куща. Можна й садити у землю горішки, але виростуть пагони не точно такого сорту.
Кущ фундука розрізає на частини, щоб кожна мала корені по 15–20 см. Розсаджує їх одразу на постійне місце.
— Щоб не морочитися з викорчовуванням куща, можна розмножувати відводками. 20-річний кущ можна омолодити. Для цього зрізую під корінь, а на наступний рік виростають нові пагони.
Восени або рано навесні однорічні пагони кладе в неглибокі канавки і притискає невеликими камінцям, щоб вони не піднялися. Присипає землею. На початку літа кожна брунька дає вертикальний пагін.
Коментарі