Садівник із районного центру Ульяновка на Кіровоградщині Василь Колесник, 37 років, проводить йодокрохмальну пробу для яблук. Так дізнається, чи вони достигли.
— Я розрізаю яблуко навпіл й опускаю одну частину в розчин йоду, — каже Колесник. — На один літр води беру чотири грами йодистого калію й один грам йоду.
Результат оцінює за п"ятибальною шкалою. 5 балів — уся поверхня зрізу стала синьою. 4 бали — поблизу плодоніжки й зернят залишилися світлі цятки. 3 бали — світлі плями є й за межею насіннєвого сердечка. 2 бали — більша частина зрізу незафарбована, 1 — незначне синє забарвлення лише під шкіркою яблука.
— Довго зберігатимуться плоди, що набрали три-чотири бали. Для нетривалого зберігання — один-два. А п"ять балів — то вже перестиглі, довго вони не лежатимуть, — пояснює Колесник.
Коментарі