четвер, 18 березня 2010 18:17

Дерева білять двома шарами

Як зійде сніг, у березні–квітні, господарі починають білити дерева. В основному гашеним вапном. Це найдешевший спосіб. Рідше білою фарбою. Її недолік у тому, що до стовбура не проходить повітря.

— Тільки земля починає прогріватися, прокидаються комахи-шкідники. Побілка відлякує їх, знищує паразитів, які зимували у тріщинах кори, — говорить черкаський учитель історії Василь Щур, 65 років. Він займається садівництвом 40 років. — На ринку є багато нових розчинів для побілки. Ефективний із крейдою, мідним купоросом і клеєм ПВА. Можна й самому приготувати. На 10-літрове відро додати два-три кілограми вапна або крейди, 50–100 грам столового клею і півлітри купоросу. Його перед тим розчинити в гарячій воді. Розчин розбавляють водою до густини сметани.

Перед побілкою стовбур очищають від сучків. Відмерлу кору, мохи і лишайники акуратно зішкрібають за допомогою скребла та металевої щітки.

Стовбур прищепи зрізаю десь на 15–20 сантиметрів від землі

— Білити дерево найкраще в сухий день. І обов"язково двома шарами. Другий намазують, коли засихає перший. Молоді дерева з гладенькою корою білити не потрібно. Вапно чи інший розчин закупорює пори, і до деревини погано надходить кисень.

Вінничанин 52-річний Володимир Бойко в березні також білить дерева. Крім того, у другій половині місяця — щепить.

— У мене в саду з кісток слив виросло багато самосійок. Ті, що мають трохи кращі стовбури, позрізав і прищепив до старої сливи, що родить не перший рік. Гілки для прищеплення вибирав приблизно такої ж товщини, як самосійки.

На живцях Бойко залишає по три-чотири бруньки.

— Стовбур прищепи зрізаю десь на 15–20 сантиметрів від землі. Тоді черенок із нижнього кінця роблю клином, сантиметра 2 довжиною. Далі розколюю стовбур підщепи навпіл, черенок засовую в розкіл. Стараюся додавити так, щоб хоч з одного боку кора черенка совпадала з корою підщепи. Потрібно одразу обмотати місце щеплення ізолєнтою. Так, щоб вона перекрила і підщепу, і черенок. Якби дерево росло на сонці, довелося б його накривати паперовим ковпаком. Але в моєму саду дерева ростуть густо.

Нові гілки на живці з"являться через місяць.

Зараз ви читаєте новину «Дерева білять двома шарами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути