Останні кілька років нішеві культури почали відтісняти традиційні. Все більше аграріїв придивляються до нуту, сочевиці та машу. Виробництво бобових є перспективним для малого і середнього бізнесу.
— Зараз найзатребуваніший нут, — розповідає Тарас Шклярук, 53 роки, член Асоціації фермерів Хмельниччини. — Це чи не єдина посухостійка бобова культура, яка ще й добре витримує перепади температур. Засоби захисту нуту вдвічі дешевші, ніж для традиційного гороху, який коштує нижче за нут. Щоб справа була вдалою, треба знати умови вирощування, де взяти насіння і куди потім збути врожай.
Тонна нуту в середньому коштує 50 тис. грн.
— Ця культура любить тільки чисті поля. На забур'янених на врожай можна не розраховувати, доки не існує надійних гербіцидів. Люди звикли займатися вирощуванням кукурудзи, це відпрацьована технологія. Соя популярна останніми роками в Україні. Тонна врожаю покриває всі витрачені кошти на її вирощування.
Потрібно чітко планувати, що та скільки сіяти, прораховувати витрати, дослідити попит культури на ринку.
— Рецептом успіху є вміння критично мислити та не кидатися одразу за всіма трендами. Спочатку уважно приміряти їх на себе.
Коли в аграрія не вистачає досвіду та знань із технології вирощування, допоможе Асоціація виробників бобових культур. Дає насіння та купує зібраний урожай. При вирощуванні цих культур треба врахувати й технічні збитки.
— Цьогоріч маємо потенціал до зростання популярності та прибутковості проса, ціна на яке впала через низьку затребуваність у попередні роки. Тепер вартість злетіла через дефіцит. Зерна не вистачає навіть на внутрішні потреби. Натомість його закупівельна ціна зросла з 3,5–4 тис. грн за тонну до 12 тис. через те, що його перестали сіяти, — каже Олексій Пустовіт, 46 років, з Асоціації фермерів Кіровоградщини.
Якщо фермери займаються садівництвом, увагу варто звернути на нішеві кільтури. Наприклад, кілограм лохини коштує 200 грн, а з одного куща можна зібрати понад 10 кг.
— Вирощування ягід — один з найприбутковіших видів бізнесу в аграрному секторі, але є проблема якісного посадкового матеріалу, — розповідає Вікторія Трасковська, 22 роки, завідувач біотехнологічної лабораторії у Луцьку, де вирощують саджанці лохини, суниці, малини, ожини та фундука. — Ринок ягід в Україні динамічно зростає. З огляду на високу рентабельність продукції відкриваються переробні комбінати та готується ягода на експорт.
Ще одна перспективна культура — імбир. На ринку його бракує, а ціна висока — 70–100 грн за кг. Рослини не мають шкідників та невразливі до хвороб. Головне, щоб було світло і вода.
— Нішеві культури, не притаманні регіону, у перші роки, коли тільки набирають обертів і популярності, практично не мають хвороб. Але поступово місцеві шкідники куштують нову культуру, після чого вона посідає своє місце в їх раціоні. Так само пристосовуються гризуни, комахи і птахи. З часом долучаються й хвороби.
Коментарі