понеділок, 04 березня 2019 07:21

Цьогоріч найвигідніше вирощувати просо

Автор: WWW.STATICSERVER2.COM
  Вартість на просо зросла через дефіцит на ринку. Зерна не вистачає навіть на внут­рішні потреби
Вартість на просо зросла через дефіцит на ринку. Зерна не вистачає навіть на внут­рішні потреби

Останні кілька років нішеві культури почали відтісняти традиційні. Все більше аграріїв придивляються до нуту, сочевиці та машу. Виробництво бобових є перспективним для малого і середнього бізнесу.

— Зараз найзатребуваніший нут, — розповідає Тарас Шклярук, 53 роки, член Асоціації фермерів Хмельниччини. — Це чи не єдина посухостійка бобова культура, яка ще й добре витримує перепади температур. Засоби захисту нуту вдвічі дешевші, ніж для традиційного гороху, який коштує нижче за нут. Щоб справа була вдалою, треба знати умови вирощування, де взяти насіння і куди потім збути врожай.

Тонна нуту в середньому коштує 50 тис. грн.

— Ця культура любить тільки чисті поля. На забур'янених на врожай можна не розраховувати, доки не існує надійних гербіцидів. Люди звикли займатися вирощуванням кукурудзи, це відпрацьована технологія. Соя популярна останніми роками в Україні. Тонна врожаю покриває всі витрачені кошти на її вирощування.

Потрібно чітко планувати, що та скільки сіяти, прораховувати витрати, дослідити попит культури на ринку.

— Рецептом успіху є вміння критично мислити та не кидатися одразу за всіма трендами. Спочатку уважно приміряти їх на себе.

Коли в аграрія не вистачає досвіду та знань із технології вирощування, допоможе Асоціація виробників бобових культур. Дає насіння та купує зібраний урожай. При вирощуванні цих культур треба врахувати й технічні збитки.

— Цьогоріч маємо потенціал до зростання популярності та прибутковості проса, ціна на яке впала через низьку затребуваність у попередні роки. Тепер вартість злетіла через дефіцит. Зерна не вистачає навіть на внутрішні потреби. Натомість його закупівельна ціна зросла з 3,5–4 тис. грн за тонну до 12 тис. через те, що його перестали сіяти, — каже Олексій Пустовіт, 46 років, з Асоціації фермерів Кіровоградщини.

Якщо фермери займаються садівництвом, увагу варто звернути на нішеві кільтури. Наприклад, кілограм лохини коштує 200 грн, а з одного куща можна зібрати понад 10 кг.

— Вирощування ягід — один з найприбутковіших видів бізнесу в аграрному секторі, але є проблема якісного посадкового матеріалу, — розповідає Вікторія Трасковська, 22 роки, завідувач біотехнологічної лабораторії у Луцьку, де вирощують саджанці лохини, суниці, малини, ожини та фундука. — Ринок ягід в Україні динамічно зростає. З огляду на високу рентабельність продукції відкриваються переробні комбінати та готується ягода на експорт.

Ще одна перспективна культура — імбир. На ринку його бракує, а ціна висока — 70–100 грн за кг. Рослини не мають шкідників та невразливі до хвороб. Головне, щоб було світло і вода.

— Нішеві культури, не притаманні регіону, у перші роки, коли тільки набирають обертів і популярності, практично не мають хвороб. Але поступово місцеві шкідники куштують нову культуру, після чого вона посідає своє місце в їх раціоні. Так само пристосовуються гризуни, комахи і птахи. З часом долучаються й хвороби.

Зараз ви читаєте новину «Цьогоріч найвигідніше вирощувати просо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути