понеділок, 19 серпня 2019 05:40

Цибулини гладіолусів псують трипси

— Не нарадіюся цього року на гладіолуси. Для них вдала погода, тому розрослися вволю. Люб­лять тепло і дощ, — розповідає Віра Присяжнюк, 59 років, із міста Марганець Дніпропетровської області. — Але під час цвітіння їх атакують трипси.

Ці коричневі комахи висмоктують соки з квітки. Сліди шкідників можна помітити на стеблах — сліди випорожнень у вигляді чорних точок, жовтих смуг і білих плям.

— Без обробки рослина виснажується і пропадає. Якщо заражену цибулину покласти на зберігання, вона стане липка, зморшкувата й суха.

Викопує цибулини і кладе їх на 5 хв. у розчин карбофосу. Розводить 2 г препарату в 1 л води. Потім цибулини підсушує і кладе в коробку.

— Також є небезпека зараження сухою гниллю. Від цього не можна захиститися, бо спори грибка переносяться вітром. Нижня частина листя вкривається чорним нальотом, а пелюстки квіток гниють. Поступово грибок опускається до цибулини й гине вся рослина. Від них обробляю квіти баковою сумішшю. До неї входить бітоксибацилін, гаупсин і ліпідоцид. Сама її не мішаю. Купую готову й обробляю рослини згідно з інструкцією.

Зараз ви читаєте новину «Цибулини гладіолусів псують трипси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути