понеділок, 12 червня 2017 00:10

Біопрепарат усуває запах у туалеті

Вінничанин 52-річний Анатолій Дарницький обробляє городину на дачі біопрепаратами.

— Колись дерева й кущі росли самі по собі. Тепер потребують постійної уваги, бо часто хворіють, обмерзають. Необхідно й додатково підживлювати, — розповідає Анатолій. — Коли отримав дачу, обробляв городину хімією, як усі. Одного сезону яблука кропив 16 разів. Вродили гарні. Але як тільки з'їдав таке, починало нудити. Заніс у лабораторію і виявилось, що переборщив із хімікатами. Тоді мені порадили застосовувати біопрепарати.

Біопрепарат діє повільніше, ніж хімічний. Але живі бактерії не дають розвиватися хворобам протягом кількох місяців.

— Цього року біопрепаратом обробив полуницю й малину. Вона стає міцніша, дає більше плодів і зеленого листя, — пояснює.

Біопрепарат також застосовує в курнику та надвірному туалеті.

— Для кожної групи свої засоби. Біопрепарат — це живі бактерії. Для рослин вони одні, для переробки бур'яну, харчових та відходів у туалеті — інші. Який потрібен вам, запитуйте у консультанта в садовому магазині, — каже Анатолій Дарницький.

Біопрепарати для переробки вмісту вигрібних ям, септиків і вуличних туалетів усувають неприємні запахи. Завдяки тому, що відходи швидко розкладаються, потреби викликати асенізаційну машину немає.

— Якщо застосовувати препарат для вуличного туалету з ямою на 4 кубічні метри, це коштуватиме 15 гривень на місяць. Тоді як виклик машини — у рази дорожчий. Добре підходять препарати з мікроорганізмами й для приготування компосту. Зазвичай рослини пере­гнивають за півроку. Якщо в компостну яму додати біопрепарат, органічно чисте добриво готове за два-три місяці.

Сусіди Анатолія застосовують біо­препарат у хліві, де тримають корову і свиней.

— Сусід кілька разів бігав до мене на консультацію. Дивився, чим обробляю туалет і курник. Як так виходить, що нічого не прибираю. Не вірив, що біопрепарат допоможе і йому. Першу партію випросив у мене перед весіллям доньки. Мовляв, гості приїдуть, а в сараї смердить. Він його ледь не мив, але запах не зникав. А поряд зі свинарником — туалет. Майбутні свати мали ходити повз нього. Він посипав біопрепаратом із надією, що гірше не буде. На третю добу сморід зовсім зник, а відходів не стало. Свиняча сеча перетворюється на рідину без запаху. Сусід досі дякує, що виручив його.

Зараз ви читаєте новину «Біопрепарат усуває запах у туалеті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути