Ексклюзиви
Понеділок, 08 травня 2017 05:36

Ярий часник краще зберігається у холоді

— Ярий часник мені подобається більше, ніж озимий, бо набагато краще зберігається. Хоча вирощувати останній легше, — каже Ольга Глущенко, 52 роки, із с. Ганжалівка Лисянського району на Черкащині.

— Навіть спекотним літом буде твердий, неприв'ялий. Ніби щойно з городу. Пролежить так до наступного врожаю. А от озимий висихає й трухне вже до Нового року. Коли мороз — накриваю його куфайкою, бо зберігаю у підвалі на бетонній підлозі. Якщо тримати в теплі, цибулини виростуть більші, але не встигнуть визріти. І лежатиме гірше. Можна тримати часник при 20 градусах тепла. А за місяць до садіння винести у підвал чи на балкон, де не вище 6 градусів.

Часник вибагливий до ґрунту й вологи. В сухій землі жовтіє та стрілкується. Найкраще росте на піщаних або на супіщаних землях. Любить перегній і часте розпушування.

Висаджують ярий часник наприкінці квітня або на початку травня. Десь до середини вересня визріває в теплому ґрунті. Тоді добре зберігається.

— Якщо не дощить і немає приморозків, можна потягнути трохи часу. Від цього буде краща і врожайність, і лежкість. А часник буде гостріший — і корисніший. Як тільки пожовтіють і почнуть вилягати листочки, його слід вибирати. Не висмикувати, а акуратно підкопувати.

Найкраще садити ярий часник після гарбузів чи огірків. Не слід — після картоплі, томатів і цибулі.

Зараз ви читаєте новину «Ярий часник краще зберігається у холоді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 342
Голосування Який результат покаже збірна України з футболу на Євро-2020/21?
  • 1) не вийде з групи
  • 2) дійде до 1/8 фіналу
  • 3) дійде до 1/4 фіналу
  • 4) дійде до 1/2 фіналу
  • 5) дійде до фіналу
  • 6) виграє турнір
Переглянути