62-річний Василь Добридень із міста Хмільник на Вінниччині чотири роки вирощує ананаси з їхніх корон. Найбільші плоди заважують до півкіло.
— За саджанець треба віддати до 300 гривень, а мій обійшовся у 30. Купив у магазині ананас та відрізав верхню зелену частину. Вона має бути не примерзлою і не в'ялою, з непошкодженим центром. Тому лучче садити весною чи літом. Чубчик треба просушити дві-три недільки у вертикальному положенні, — каже.
Висадив у горщик із ґрунтосумішшю. Зробив її сам.
— Беру чистий чорнозем та річковий пісок у рівних пропорціях. На дно кладу деревне вугілля. Хватить жменьки. Цю всю смєсь поливаю кип'ятком тричі на день. І так три дні. Земля має бути постоянно зволоженою. При посадці чубчик вставляю в ґрунт, прикриваю землею нижні листочки і легенько прижимаю.
Поливає та ховає під поліетиленовий ковпак. Ставить у тепле місце.
— Тоді саджанець краще вкоріниться. За два місяці знімаю. Поливаю теплою або гарячою водою, коли земля повністю суха, аж потріскана. Дуже добре обприскувати листя і витирати його.
Раз на місяць підживлює ананас коров'яком. Розводить у воді у співвідношенні 1 до 10. Тоді гарно цвіте і родить.
— Недавно прочитав, щоб були великі плоди, можна удобряти раз на тиждень холодною юшкою з рибних кісток. Там багато фосфору.
Пересаджувати рослину радить щороку.
— Ємність повинна бути невелика, щоб коріння не мало простору. На півсантиметра заглиблюю кореневу шийку. Пересаджую способом перевалки. Для дорослої рослини береться горщик на 3-4 літри, бо в ананаса маленька коренева система.
За два роки рослина цвіте тиждень, плід дозріває за чотири місяці.
— З магазинними чи базарними ананасами не порівняти. Домашні ароматні й соковиті, немає хімікатів.
Коментарі