Капуста на зиму не має бути перезрілою. Збирають її пізно восени в суху погоду. Головки вирізають з невеликою кочережкою і 2–4 верхніми листками. Овоч зберігатиметься довго, якщо у погребі сиро, а температура — близько нуля.
— Відбираю середні і великі сухі качани, що не підв"яли. Гниле листя обриваю. Головки у погребі складаю пірамідкою на підготовлені стелажі, качанчиком донизу. Полиці попередньо треба покрити соломою або мішковиною, — розповідає киянка Оксана Юрченко, 39 років. Жінка торгує овочами і фруктами на ринку "Сіріус", що біля площі Перемоги. Так зберігає врожай зі свого городу в Броварах.
У невеличкому погребі, де для стелажів немає місця, качани можна підвісити на довгі цвяхи за ніжку. Тоді капустини обвіватимуться повітрям і залишаться свіжими місяців з чотири.
— А ще краще обгорнути у щільні листки паперу і викласти на полички у два-три яруси, качанчиками донизу. У такій "одежині" капуста не гнитиме, — додає Оксана.
Городники часто не встигають зібрати врожай вчасно, капустини підмерзають. Але такі головки потім "відходять" і добре зберігаються до весни.
— Коли капуста примерзла наскрізь, десь при мінус 8–10 градусах, розморожувати її треба у декілька прийомів, — каже Юрченко. — Спочатку за температури 2–6 градусів, а через декілька днів — 10–15. Але приморожений овоч втрачає смак і погано зберігається.
Найдовше гарбузи зберігатимуться при температурі від 1 до 14 градусів. Якщо у приміщенні надто тепло, вони загниваються, а у холодному погребі їх краще накрити соломою.














Коментарі