понеділок, 01 лютого 2021 10:24

Готовність городу до посіву визначають рукою

Готовність городу до посіву визначають рукою
Фото: superagronom.com

Якщо посадити завчасно город, то він не порадує врожаєм. Для цього навесні земля має бути пухкою, тоді й вологу добре втримає.

Для цього треба грунт перевіряти ногою. Вона має не грузнути, а залишати слід глибиною не більше 3 см.

Про нього розповідає Віктор Супрун, агроном з Полтавської області.

"Також непоганий детектор - рука. При зжиманні землі в долоні, грудка має розпадатися. Якщо лежать злиплою брилою - обробляти ще рано. Коли ж розсипається при найменшому дотику, значить земля пересохла і вона пересохла. Тоді треба робити волого зарядний полив городу. Зими сухі і криниці обміліли, тому поливати немає чим", - пояснює фахівець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вдома легко визначити кислотність ґрунту для кращого врожаю

Особливе значення й місця розташування ділянки. У низині застоюється повітря та більше води в грунті. Вона туди вся стікає після танення снігу. Тому культури мають бути стійкі до гнилі. Особливо, коли ділянка по сусідству зі ставком чи канавою. Тут краще посадити капусту.

Посухостійка городина більше зрадіє посіву на відкритих високих грунтах. Але всі ці овочі мають бути не високорослі, бо можуть вилягти при суховіях. Добре підходить гарбуз.

На схилах найкраще розташовувати поперечні грядки, спрямовані на південь і схід. У низині грядки формувати із півдня на північ, щоб швидше прогрілися.

На підготовленій ділянці добре ростуть не тільки перевірені сорти, а й нові. Таким є сорт Піпіан - гарбуз із маслянистою м'якоттю, що пахне ананасом. Цей гарбуз довго зберігається. Лежить у погребі до трьох років. На відміну від воскових сортів, має ніжний, а не прісний смак. Листя і стебла Піпіана — як у звичайного гарбуза. Насіння біле, по краю з блакитними ворсинками. Плоди круглі, білі, із зеленими смужками.

Зараз ви читаєте новину «Готовність городу до посіву визначають рукою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути