У мексиканський сорт Піпіан неможливо не закохатися. Це гарбуз із маслянистою м'якоттю, що пахне ананасом.
Цей гарбуз довго зберігається. Лежить у погребі до трьох років. На відміну від воскових сортів, має ніжний, а не прісний смак. Листя і стебла Піпіана — як у звичайного гарбуза.
Насіння біле, по краю з блакитними ворсинками. Плоди круглі, білі, із зеленими смужками. М'якуш помаранчевий й соковитий. Так розповідає Руслан Духов, колекціонер овочів із Дніпропетровської області.
"Сорт невибагливий, добре росте на пухкій землі. Сію наприкінці квітня на городі на глибину 5 сантиметрів. Перед цим тримаю добу в теплій воді. У ямку кладу по три насінини. Сходи з'являються за тиждень. Залишаю по дві найміцніші рослини в кожній ямці, решту видаляю", - пояснює колекціонер.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні визначили рекордний сорт винограду
Схема посадки — 90 на 120 см. За сезон на кущі зав'язується до 20 плодів, із кожного отримує 100–200 насінин.
Піпіан добре переносить спеку, але повільніше росте.
Новинкою цього року є алюмінієві огірки. Їх так називають за відтінок плодів. У них гладка шкірка без шипів. Їх відсутність не змінює смаку, лише немає гіркоти.
Сорт вивели канадські селекціонери. Дозрівають за 2,5 місяці після посіву. Взимку огірки сіють в теплиці, бо не бояться перепадів температур.
Коментарі