понеділок, 22 березня 2010 18:13
Микола Рябчук
Микола Рябчук
Микола Рябчук

Комплекс Льовенталя

 

У романі Кетрін Енн Портер "Корабель дурнів" є персонаж на прізвище Льовенталь — єврейський комерсант, котрий відмовляється еміґрувати з Німеччини, попри дедалі відчутнішу нацистську загрозу. "Це наша батьківщина, — каже він. — Зрештою, нас тут майже мільйон. Куди вони нас подінуть? Повбивають, чи що?"

Нещодавно я відбув подібну подорож із подібними персонажами — тільки не кораблем, а поїздом. Мої сусіди — освічені галичани — цілу дорогу переконували мене, що нічого страшного в Україні не сталося, що Табачник — це ще не вся Партія реґіонів, що є там персонажі й менш україножерчі, а головне — переживши Кучму, переживемо, мовляв, і його перевтілення у вигляді Януковича.

Галичани справді пережили так багато окупаційних режимів, що кожен наступний видається їм подібним до попереднього. Від жодного з них вони не чекають нічого доброго, але й не припускають, що новий режим може виявитися ще гіршим. 1941 року їм видавалося, що німці Гітлера — це всього лише різновид австрійців Франца-Йосипа.

Куди вони нас подінуть? Повбивають, чи що?

Я не став їм ятрити історичних виразок, лише оповів про власного діда, котрий дезертирував з армії УНР, бо не бачив особливої різниці між брутальними, але на свій лад ефективними більшовиками, та ліберальними, але безтолковими петлюрівцями. Він, як і тисячі інших українських селян, проголосував тоді проти всіх — ногами. Селян було тоді 30 мільйонів і всі вони щиро вірили, що дадуть собі раду за кожної влади, бо то вона потребує їх, а не навпаки.

Лише один співрозмовник зі мною погодився. Він пригадав, як кілька років тому на київських мурах з"явилися розпачливі написи: "Данилыч, вернись!"

"Тепер, — сказав він, — пора це гасло писати й на львівських вулицях".

Зараз ви читаєте новину «Комплекс Льовенталя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути