Ексклюзиви
вівторок, 14 липня 2020 14:53

"Подобається отримувати чайові" - у соціальному ресторані працюють випускники дитбудинків

У Києві почав працювати Social Pasta Bar – ресторан італійської кухні, в якому працюють випускники київських дитячих будинків та інтернатів. Заклад розташований на фудкорті у ТРЦ "Метроград". Офіційне відкриття закладу відбудеться 19 липня. За тиждень до цього він почав працювати в тестовому режимі.

Заклад заснували волонтерки Наталя Терещенко та Вікторія Рижикова. Вони зустрічають гостей.

 

- У нас із Наталею є власні благодійні фонди, і ми неодноразово перетиналися в одному з проєктів, — коментує Вікторія кореспонденту Gazeta.ua. — Якось після чергового робочого дня ми розмовляли за чашкою чаю і практично одночасно висловили спільну думку про те, що для випускників інтернатів та дитячих будинків хочеться зробити щось справді корисне. Не просто організувати їм красивий випускний, а створити певну точку загального харчування, де вони зможуть опановувати ремесло кухаря, вчитися заробляти гроші. Це було приблизно рік тому. Так вийшло, що тоді мережа супермаркетів "Ашан" оголосила конкурс на грант для створення соціальних закладів здорового харчування. Ми пройшли чотири етапи відбору та перемогли. І тепер маємо змогу відкрити такий заклад.

Наталя та Вікторія у вбранні кухарів роздають вказівки працівникам кухні. Спочатку вони працюють у закладі пліч-о-пліч з підлеглими. Закінчуючи ліпити заготовки під чергову страву, Вікторія пояснює:

— У мене 20-річний досвід роботи в ресторанному бізнесі, Наталя - також досвічений фахівець у цій сфері. Саме тому ми розуміємо, як будувати та покращувати бізнес, як навчати персонал. Ми запросили дуже хорошого шеф-кухаря, який може працювати саме з такими дітьми. Він легко знаходить із ними спільну мову, вони його слухають із відкритими ротами, він їм, як батько. У нас немає ніяких проблем, криків і образ.

Перед відкриттям ресторану хлопці та дівчата пройшли невеликий курс підготовки, під час якого вони здобували нові кулінарні навички, вчили меню та рецепти страв.

— Перший день після відкриття був настільки "обережним", що здається, ніби він був спеціально підібраний під наших дітей. Усе було поступово, обережно, без великого напливу гостей. Наш персонал відпрацював на найвищому рівні, навіть не помітивши, що робочий день закінчився. Вони вже відчувають себе господарями на цій кухні, їм подобається готувати смачну їжу, слухати подяки від гостей та отримувати чайові, — зазначає Наталя.

 

До розмови підключається шеф-кухар Денис:

— Ми працюємо з нашим персоналом не так давно, але я отримую велике задоволення від роботи. Усі наші діти дуже працьовиті. Звичайно, не обходиться без дрібних помилок, але за рахунок їхніх зусиль та інтересу іноді вони працюють продуктивніше, ніж дорослі досвідчені кухарі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бабусю, мені недобре, треба мене рятувати" - на лікування хлопчика-сироти потрібна допомога

Наталя Терещенко та Вікторія Рижикова називають фудкорт початковою точкою відліку:

— Зараз у нас працюють ті діти, які деякий час здобували освіту кухаря. Вони розуміють, як тримати ніж, деякі з них мають досвід роботи в ресторанному бізнесі. Персонал для наступних закладів ми плануємо навчати з нуля, головним буде їхнє бажання вчитися і розвиватися, — говорить Вікторія.

До Дня медичного працівника благодійний фонд "СВОЇ" запустив ініціативу "Від Своїх для своїх", у рамках якої збиратиме кошти для лікарів та паліативних підопічних. Благодійників уже підтримали українські художники: вони створили ексклюзивні комбінезони, що їх буде розіграно серед учасників, які зроблять благодійний внесок. Проєкт триватиме з 21 червня по 30 серпня.

Зараз ви читаєте новину «"Подобається отримувати чайові" - у соціальному ресторані працюють випускники дитбудинків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути