четвер, 28 квітня 2022 07:25

Спецтема: Війна Росії проти України

Загроза Одесі з Придністров'я: військовий аналітик розповів, на що здатна проксі-республіка РФ

Загроза Одесі з Придністров'я: військовий аналітик розповів, на що здатна проксі-республіка РФ
Якщо сили з Придністров'я спробують атакувати Україну, їх просто знищать, каже Іван Січень. Фото: izbirkom.org.ua

Росія намагається вдатися до провокацій на території невизнаного Придністров'я, щоб відтягнути українські сили з Херсону. Якщо Кремль дійсно наважиться наступати за допомогою проксі-республіки, у Молдови з'явиться шанс повернути собі окуповані території. Про це у коментарі Gazeta.ua розповів військовий аналітик Іван Січень.

"Придністров'я – це одна з перших "самопроголошених республік", яку створила Росія. Вона повністю підконтрольна Кремлю. Там перебувають війська росіян. Зараз говорять, що з Придністров'я можуть ударити по Одеській області. Вони, звичайно, можуть наважитися на це. Але треба реально оцінити їх сили – там два російські батальйони. Один охороняє склади. А другий нібито виконує миротворчу місію", – каже Січень.

Є також сили самого Придністров'я – це ще три батальйони, пояснює аналітик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відбудова житла в розбитих містах без відновлення економіки не має сенсу – Віктор Андрусів

"Загалом, у цій невизнаній республіці є до п'яти батальйонів. Це не ті сили, які можуть реально протистояти Україні. Якщо вони підуть у наступ, то Молдова отримає всі можливості, щоб відновити контроль над окупованим регіоном. І їм може допомогти Румунія. Зараз вже немає російської армії, яка створила умови окупації Придністров'я. І Росія не може прийти на допомогу, бо вся їх армія зав'язана на війні в Україні", – говорить Січень.

Якщо сили з Придністров'я спробують атакувати Україну, їх просто знищать, додає аналітик.

"Якщо Росія наважиться на цей крок, то Придністров'я буде просто знищене за декілька днів. І Молдова відновить контроль над своїми територіями. Скоріше за все, це просто провокація, щоб не дати Україні перекинути війська у бік Херсона", – наголошує Січень.

Придністров'я – територія Молдови, окупована проросійською Придністровською Молдавською республікою.

25 квітня у Тирасполі обстріляли будівлю так званого міністерства держбезпеки невизнаного Придністров'я. За попередніми даними, стріляли з ручного протитанкового гранатомета.

Міністерство внутрішніх справ невизнаної Придністровської Молдавської Республіки стверджує, що в селищі Маяк Григоріопольського району вранці 26 квітня підірвали радіоцентр "Маяк". Станом на 9:00, стверджують у відомстві, було відомо про виведення з ладу "двох найпотужніших антен".

Згодом заявили про третю атаку на території так званої республіки. Цього разу нібито атакували військову частину в районі села Паркани.

Зараз ви читаєте новину «Загроза Одесі з Придністров'я: військовий аналітик розповів, на що здатна проксі-республіка РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути