середа, 12 квітня 2017 07:08

Вперше прийняли пластову присягу
5

17-ий курінь, м. Стрий, 1929 рік
Фото: з Facebook "Пласт - український скаутинг"

Близько 40 осіб прийняли пластову присягу 105 років тому у Львові. Для цього проходили кількамісячні випробування.

Олександр Тисовський створив один із перших пластових гуртків при Академічній гімназії у Львові. Він розробив особливу систему виховання молоді на основі книги засновника скаутського руху Роберта Бейден-Павелла. Суть пластового руху – розвиток патріотично молоді із основами християнської моралі. Щоб отримати нове звання, потрібно виконати певні пластові завдання – проби.

"Присягаюся своєю честю, що робитиму все, що в моїх силах, щоб бути вірним Богові і Україні, допомагати іншим, слухатись пластового проводу і жити за Пластовим Законом."

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Усі випуски журналу закарпатського пласту відтепер он-лайн

День прийняття першої присяги вважається офіційною датою заснування скаутського руху "Пласт" в Україні. Зараз існує 121 пластовий осередок у 22 областях. Найбільші з них на Львівщині та Івано-Франківщині. Пластовий рух нараховує близько 10 тис. учасників. Ще 3 тисячі – в українських діаспорах у Австралії, Аргентині, Канаді, Великобританії, Німеччині та США. Загалом 55% дітей в українських школах за кордоном є учасниками "Пласту".

Слово "пласт" було використано як аналог англійського слова "скаутинг" (англ. scouting — розвідка. - Gazeta.ua). Слово походить від назви козаків-пластунів, які повзали по-пластунськи і виконували функції розвідників у козацькому війську.

Зараз ви читаєте новину «Вперше прийняли пластову присягу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути