понеділок, 29 квітня 2019 19:42

Волонтери за кілька годин зібрали понад 24 тис. грн
15

У Полтаві волонтери під час благодійсного ярмарку зібрали понад 24 тис. грн допомоги
Фото: Ольга Стенько
Волонтери Олександра Сиротенко (праворуч), Марина Синяговська та Любава Козмірчук (ліворуч)
У Полтаві волонтери під час благодійсного ярмарку зібрали понад 24 тис. грн допомоги
Волонтер Андрій Хижняк смажить шашлик
У Полтаві волонтери під час благодійсного ярмарку зібрали понад 24 тис. грн допомоги

29 квітня в Полтаві уп'яте відбувся благодійний Великодній ярмарок. Провели його волонтери громадської організації "Команда небайдужих".

Кореспондент Gazeta.ua побував на святі.

З самого ранку, попри рясний дощ, на площі перед Свято-Успенським кафедральним собором тривали приготування. Ставили сцену та лави для відвідувачів, виносили столи, розпалювали багаття. Волонтери "Команди небайдужих" готувалися до відкриття 5-го благодійного Великоднього ярмарку. Люди різного віку та професійь об'єдналися, щоб зібрати кошти для допомоги людям, які її потребують.

"Раніше ми збирали допомогу лише для українських воїнів. Потім вирішили допомагати дітям - збираємо гроші на закупівлю медичного обладнання для лікарень. Бо є такий запит. Кошти, зібрані сьогодні, поділимо навпіл. Частину віддамо благодійному фонду "Серце до серця". Вони реалізують проект допомоги та реабілітації дітей із вадами слуху. Бійцям збираємо кошти, бо є запити на прилади стеження. Якщо вистачить грошей, закупимо квадрокоптер. Якщо ні - біноклі", - розповіла голова "Команди небайдужих" Наталія Гранчак.

Традиційно головною зоною ярмарку став фудкорт. Тут варили плов і глінтвейн, пригощали випічкою та чаєм, смажили шашлик.

Автор: Ольга Стенько
  Волонтер Андрій Хижняк смажить шашлик
Волонтер Андрій Хижняк смажить шашлик

Андрій Хижняк був одним з тих цивільних, кого в квітні 2014 року призвали в першу хвилю мобілізації в зону АТО. Командир самоходної артилерійської установки 93-ї бигади, він був підопічним тоді новоствореної громадської організації "Полтавський батальйон небайдужих". Після демобілізації Андрій вирішив укласти контракт із ЗСУ. Тепер він професійний військовий. А у вільний час долучається до добрих справ. Наприклад, як волонтер бере участь у благодійних ярмарках.

"Шашлик дуже смачний. Намагаюся приходити на всі благодійні ярмарки, які проводить "Команда небайдужих". Обов'язково беру шашлик, бо мені подобається. Радію, що дощ ущух. Хоча, була налаштована прийти сьогодні навіть у зливу", - розповіла відвідувачка ярмарку, полтавка Тетяна Столяренко.

Поряд із фудкортами розгорнули продаж народні майстри. Вони - єдині, хто мав комерційний зиск від участі в ярмарку. Утім, частину виторгу обіцяли передати на благодійність. Вся інша торгівля відбувалася за принципом "вкидаємо в скриньку". Такі прозорі скрині стояли на кожному столі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Паски, домашня ковбаса і медовуха - у центрі Полтави ярмаркують (фото)

Участь у ярмарку взяли студенти Полтавського педагогічного університету. Вони надали власні роботи - наприклад, герб України, складений із писанок. Також проводили майстер-класи для дітей.

Коли ярмарковий гамір ущух, площу прибрали. А кошти зі скриньок підрахували. Волонтерам вдалося за кілька годин зібрати 24 282 грн.

Автор: Ольга Стенько
  Волонтери Олександра Сиротенко (праворуч), Марина Синяговська та Любава Козмірчук (ліворуч)
Волонтери Олександра Сиротенко (праворуч), Марина Синяговська та Любава Козмірчук (ліворуч)

"Вже не 2014 рік. Звузилося коло потреб. Найчастіше замовляють тепловізори або прилади нічного бачення. Є потреба інколи в біноклях. Ремонт техніки актуальний – часто техніка, яка є в армійців, передана їм волонтерами. Коштів на ремонт не вистачає. Засоби спостереження потрібні завжди, бо буває, що на кілька постів може бути один чи два прилади. А треба набагато більше. Зараз найбільше опікуємося новоствореною 35-ю бригадою морської піхоти. Коли створюється нова бригада, в них дуже великі ресурси йдуть на техніку, переобладнання приміщень, забезпечення особового складу. Тому зараз багато потреб. У бригаді служать полтавці", - розповіла координатор "Команди небайдужих" Олександра Сиротенко.

Разом з ярмарком на площі біля кафедрального собору відбувся також концерт творчих колективів та обласний фестиваль "Свято Паски".

Зараз ви читаєте новину «Волонтери за кілька годин зібрали понад 24 тис. грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути