неділя, 20 січня 2019 12:57

В ополонку пірнали, вишиванки вдягали: як наші десантники з американськими колегами святкували Водохреща
24

Американські військові інструктори зі складу тренувальної місії JMTG-U теж занурились в ополонку
Фото: Валерій Шмаков
Солуки відомі в світі завдяки своїм джерелам з цілющою водою
Військові 80-ї окремої десантно-штурмової бригади відсвяткували Хрещення Господнє
Військові 80-ї окремої десантно-штурмової бригади відсвяткували Хрещення Господнє
Після купелі воїни одягли вишиванки, які їм подарували волонтери

В селі Солуки у Яворівському районі Львівщини військовослужбовці 80-ї окремої десантно-штурмової бригади разом з місцевою громадою відсвяткували третє з Різдвяних свят – Хрещення Господнє.

Воду місцевого цілющого озера освятили священики різних конфесій, Близько трьох десятків десантників пірнули до ополонки, яку вирізали у формі хреста. З берега їм аплодували. Після обряду воїни одягли вишиванки, які їм подарували волонтери. Після купелі можна зігрівалися біля ватри та у встановленому на березі військовому наметі з пічкою-буржуйкою.

Солуки відомі в світі своїми джерелами з цілющою водою. Також волонтерська громада села часто допомагає військовим десантно-штурмової бригади. Зокрема, на святі проводили благодійний розпродаж прикрас та сувенірів з зони ООС – тубусів від гранатометів РПГ-18 "Муха", які розмалювали діти.

Усіх присутніх військові кухарі пригощали смачним кулішем та власноруч спеченими пампухами. Святковий настрій забезпечили місцеві артисти, повстанський вертеп та діти-колядники.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голі окунаються в крижану воду: як українці святкують Водохреща

"Я також сьогодні купався – заходив у воду першим, разом з моїми бійцями. Занурювались у воду ті, хто зголосився сам. Враження у такий день тільки найсвітліші і найприємніші. Цю традицію продовжуємо давно, навіть в районах виконання бойових завдань", - зазначив заступник командира 80-ї бригади підполковник Олег Баляс.

"Пірнаю в ополонку на Водохреща уже 5-ий рік поспіль, тож мені не звикати. Цього разу уже не холодно. Приємно здивований, що тут зібралось так багато людей. Сам з Хмельниччини, не очікував, що тут буде стільки. Усім іншим можу порадити – купайтесь, загартовуйтесь, це весело і дуже об'єднує", - каже десантник Володимир Новак.

До українських десантників долучитися і заокеанські колеги зі складу військово-тренувальної місії JMTG-U, що проводить вишкіл наших військових. Американські військові інструктори зі складу 278 бронекавалерійського полку Національної гвардії штату Тенессі також пройшли випробування у крижаній воді. На згадку про Україну та її давні традиції вони також отримали у подарунок вишиті сорочки.

На свято Водохреща три сотні бійців Національної гвардії України занурилися в озеро, що на території навчального полігону "Раковець" поблизу Львова.

Зараз ви читаєте новину «В ополонку пірнали, вишиванки вдягали: як наші десантники з американськими колегами святкували Водохреща». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути