субота, 19 січня 2019 18:35

У Полтаві замість ополонки – басейн з артезіанською водою
26

У Полтаві пірнали в басейн з артезіанською водою
Фото: Ольга Стенько
Воду освятив архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір
Воду освятив архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір
На території водоканалу освятили воду
На території водоканалу освятили воду

На свято Водохреща в Полтаві пірнали в басейн з артезіанською водою. Такий облаштували на обласному комунальному підприємстві "Полтававодоканал".
Раз на рік комунальне підприємство, режимний об'єкт, відчиняє свої ворота для відвідувачів. Для пірнання полтавцям приготували басейн глибиною 2,7 метра та об'ємом 6 кубічних метрів на території обласного водоканалу.

Наповнили басейн водою з артезіанської свердловини. Такою, як надходить в систему водопостачання Полтави, тільки без хлорування – в природному вигляді.
"Оскільки вода надходить з глибини понад 400 метрів, вона має сталу температуру. Тому вода в басейні близько 13 градусів", – розповіла керівник прес-служби КП "Полтававодоканал" Ліана Козмейчук.

Таке, вже традиційне, відзначення Водохреща користується попитом у полтавців. Після освячення водойми архієпископом Полтавським і Кременчуцьким Федором до басейну вишикувалася черга. Перевдягалися в достойних умовах – в опалюваних приміщеннях водоканалу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голі окунаються в крижану воду: як українці святкують Водохреща

Першим до води приступився губернатор Полтавщини Валерій Головко та його заступник, потім занурювалися мешканці міста. Серед яких, до слова, було багато співробітників водоканалу. Вік пірнальників різний.

"Я на Водохрещу купаюся дуже давно, понад два десятки років, мабуть. Раніше пірнав на річці, а як зробили тут басейн, хожу на підприємство, де 48 років пропрацював", – розповів колишній головний енергетик водоканалу, нині пенсіонер, 77-річний Євгеній Луганський.

Людей було багато. Але пірнали не всі. Більшість прийшли освятити воду. Її можна було безкоштовно набрати тут же – з бювету та спеціально облаштованих кранів. Куди вода також поступає напряму з артезіанської свердловини, без фільтрації та хлорування.

Цього дня в трубах міста, вважається, теж текла освячена вода: Владика Федір освятив також і саму свердловину.

Освятили воду й для українських військових: 150 п'ятилітрових пляшок води днями відправлять в різні підрозділи, що беруть участь в ООС.

Як святкувати Водохреще: традиції й прикмети.

Зараз ви читаєте новину «У Полтаві замість ополонки – басейн з артезіанською водою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути