вівторок, 07 травня 2019 11:15

У Василівці селяни можуть втратити пасовища
9

У Василівці селяни можуть втратити пасовища
У Василівці селяни можуть втратити пасовища
У Василівці селяни можуть втратити пасовища
У Василівці селяни можуть втратити пасовища
У Василівці селяни можуть втратити пасовища

6 травня поблизу села Василівка Полтавської області місцеві мешканці перекрили міжнародну трасу Київ - Харків. Причина — передача 14 га пасовищ у власність фермера без відома сільради.

"Навесні потрібно виганяти велику рогату худобу пастися. Ми завжди це робили, але цьогоріч побачили, що пасовища розорані", - розповів місцевий житель Володимир Кудінов.

Голова Коломацької ОТГ Євген Почечун стверджує, що, за рішенням Держгеокадастру, земля перейшла у власність місцевого фермера Михайла Плахтія.

"Держгеокадастр без відома сільради передав цю землю у власність фермера. Дозволу на це ми не давали. Зараз його право власності оскаржуємо в суді. Доки судова тяганина триває, він не мав права обробляти територію", - зазначив сільський голова.

За словами Плахтія, він має всі документи на землю.

"Це земля мого батька та сестри. Вони працювали у колгоспі. Але паю не отримали. До суду з цього приводу я пішов 2013-го. 2015 року вже було рішення на мою користь. Усі документи в мене є. Тоді сільська рада не розпоряджалася землями за межами населеного пункту", - розказав Михайло Плахтій.

Організатор заходу, депутат Коломацької сільської ради Віра Богданець говорить, що пасовища необхідні, бо розведення великої рогатої худоби - основа економіки села.

"Це вже остання крапля. Нас переконували, що доки триває суд, орати пасовища не будуть. За законом, має бути так, але зараз відбувається справжнє самозахоплення. Ми вже звернулися з цього питання до депутатів обласної та Верховної Ради. Хочемо, щоб нас почули", - зазначила депутат.

Ще на 14 га пасовищ претендують 7 АТОвців. Але Євген Почечун їх жодного разу не бачив.

"Прийшла особа, нібито їхній представник, і показала мені вже розроблену документацію на цю землю. Лише дозволу сільської ради їм не вистачало. Складається враження, що це все організовано якимсь агрохолдингом. Свого погодження ми не дали", - розповів голова ОТГ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На сесії Полтавської обласної ради не розглянули жодне з питань порядку денного

З ним згоден помічник народного депутата Андрій Олефіренко, який приїхав на перекриття дороги.

"Селянам необхідні луки для випасу худоби. У Василівці майже 50 сімей розводить худобу. Держгеокадастр віддав пасовища під посіви. Можливо, умисно, а можливо, через те, що не знає про важливість цих земель для села. Я підозрюю, що цю землю отримають не атовці, а земельні магнати", - зазначив Олефіренко.

Трасу перекрили понад 20 людей. Акція спричинила транспортний колапс і невдоволення водіїв.

"Я підтримую людей, вони відстоюють свої інтереси. Але мені потрібно потрапити на роботу. Не думаю, що захід принесе якісь результати", - говорить Сергій із Харкова.

Дехто з водіїв намагався проїхати через натовп, незважаючи на людей.

Євген Почечун і лідери протесту домовилися разом відвідати Держгеокадастр і домогтися роз'яснення, чому луки віддали під ріллю.

У Коломацькій ОТГ провели виїзну 13 сесію сільської ради. Зібралися у Василівському будинку культури. Головна тема - землекористування.

Зараз ви читаєте новину «У Василівці селяни можуть втратити пасовища». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути