пʼятниця, 05 травня 2017 11:20

"У скандальній арці планували зробити вхід до бомбосховища, а в ньому - кафе" - депутат
8

Жителі будинки протестують проти забудови арки
Фото: Денис Скриль
5 квітня відбулась масова бійка
Забудова біля кінотеатру ім. Котляревського
Забудова біля кінотеатру ім. Котляревського

"Нарахували 11 поранень. Тепер із бойовими маю 13 слідів на тілі. Лікарі мають зробити ще одну чи кілька операцій", - каже Олександр Коба, поранений під час масової бійки біля прохідної арки на вул. Соборності, 27 у Полтаві. Його порізали ножем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Масова бійка за торгову точку в центрі Полтави

Місяць тому активісти вимагали відмінити забудову арки. Власники планували облаштувати там кафе. Цим загородили б прохід і під'їзд у двір багатоповерхівок. Під час акції на активістів напали тітушки з Кременчука, яких найняли бізнесмени. Відбувалася масова бійка. Дісталось і поліцейським. Після сутички двоє активістів з ножовими пораненнями опинились у реанімації.

"Щоб не звертати увагу на біль, малюю чи займаюсь проектами, які почав до подій біля арки. Маю пройти довгу реабілітацію", - додав Коба.

Після бійки активісти вимагали від міського голови Полтави Олександра Мамая скликати позачергову сесію і зробити мораторій на МАФи. Мер ігнорував прохання. Люди ходили до нього додому, блокувати міську раду. Зробили в приміщенні штаб спротиву. Після кількох тижнів суперечок Мамай скликав чергову сесію на 16 червня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чоловіки в балаклавах спалили недобудований кіоск

"Штаб спротиву після двох тижнів блокування побачив, що це не дає очікуваного результату. Хоч мер скликав сесію, але порушив терміни і законодавство про місцеве самоврядування. Готуємо на його дії позов, бо мав провести сесію за 14 днів після звернення третини депутатів", - розповів Юліан Матвійчук, депутат міськради.

Розпочали процес відкликання тих депутатів від БПП, які голосували за надання дозволу на забудову арки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дії активістів - це тероризм - мер Полтави

"Дев'ять депутатів, які голосували за надання дозволу на забудову арки, відкликатимемо. Готуємо документи, щоб подати до виборчої комісії. Як запевнило обласне керівництво БПП, планують відкликати і депутата облради Ірину Степаненко, брат якої розпочав будівництво. Як ми з'ясували, в арці планували зробити вхід до бомбосховища, а в ньому - кафе".

Після подій на вул. Соборності активісти почали вимагати припинення ще кількох забудов, які не мають дозвільних документів. Кілька десятків людей закидали димовими шашками забудову кінотеатру імені Івана Котляревського. Державна архітектурно-будівельна інспекція стала на стороні активістів. Видала приписи про зупинку будівництва кафе.

"Мер Полтави подав проект про мораторій на МАФи по всій Полтаві. Призупинили будівництво об'єктів біля кінотеатру імені Івана Котляревського і на вулиці 23 вересня. Чекаємо на експертизу бокаріуса, щоб почати демонтаж будівель".

Штаб спротиву вимагав звільнення міського голови разом з першим заступником.

"Щодо відставки мера та його першого заступника Михайла Шевченка, то в нас не вистачає голосів депутатів. Бо за кожну персону домовлятись потрібно із кардинально різними політичними силами. На цей момент 28 голосів депутатів нам не зібрати. "Батьківщина" і "Рідне місто" обрали тактику вичікування".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Активісти закидали будівництво димовими шашками

Поліція затримала двох чоловіків, яких підозрюють у нападі із ножами на активістів.

"Один перебуває в СІЗО, іншого відпустили за рішенням суду на підписку про невиїзд. Триває досудове слідство. У компанії "Скорпіон 2016", яка охороняла арку, забрали ліцензію. Перевіряються факти порушень в інших епізодах, де брали участь ці охоронці. Поліція встановлює особу, яка стріляла по натовпу з пістолета. Також шукають людину, яка побила патрульного поліцейського", - розповів Юрій Сулаєв із Полтавської обласної поліції.

У Києві біля будівельного майданчика на Голосіївському просп. сталася бійка між охоронцями будівництва, жителями прилеглих територій та групою активістів. У столиці громада постійно протестує проти забудов парків і прибудинкових територій.

Зараз ви читаєте новину «"У скандальній арці планували зробити вхід до бомбосховища, а в ньому - кафе" - депутат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути