середа, 07 липня 2021 14:33

У Харкові відбувається повзуче захоплення влади підсанкційним російським бізнесменом - експерт

У Харкові відбувається повзуче захоплення влади підсанкційним російським бізнесменом - експерт
Політексперт Яніна Соколовська: "У Харкові вже кілька місяців реалізується сценарій по встановленню контролю над містом з боку Фукса". Фото: Фейсбук

Санкції РНБО проти російського бізнесмена Павла Фукса виявляться половинчастими, якщо влада не відреагує на ситуацію, яка складається в Харкові.

Про це на своїй сторінці в Фейсбук написала політичний експерт і журналістка Яніна Соколовська.

За її словами, у Харкові вже кілька місяців реалізується сценарій по встановленню контролю над містом з боку Фукса, якого три тижні тому РНБО фактично визнала загрозою нацбезпеці України. Безпосереднім виконавцем цих планів Соколовська називає секретаря міськради, в. о. міського голови Харкова Ігоря Терехова. Обрання Терехова секретарем міськради одразу після торішніх місцевих виборів "лобіював Фукс, зустрічаючись з новообраними депутатами".

Експерт звертає увагу на той факт, що сама процедура обрання Терехова була далеко не бездоганною. Закон вимагає, щоб кандидатуру на посаду секретаря міськради депутатам представляв міський голова. Ним був Геннадій Кернес, якого на той час було госпіталізовано до берлінської клініки "Шаріте" в недієздатному стані.

"Харківські депутати, причому з різних фракцій, все відвертіше говорять про те, що у них є підстави вважати, що Терехов прийшов до влади в результаті підробки документів. Адже ніхто не може сказати, що перебуваючи практично в комі Кернес дійсно підписав звернення до депутатів з пропозицією обрати Терехова секретарем міськради", - пише Соколовська.

Незважаючи на сумніви в законності перебування Терехова на керівних посадах у Харкові, належного розслідування питання про справжність "листа Кернеса" досі не було, пише Соколовська. При тому, що "Фукс і Терехов - особи, максимально зацікавлені в підозрілій історії з підписом Кернеса, вони реальні вигодонабувачі".

Терехов - кандидат на позачергових виборах харківського міського голови, призначених на жовтень. Перемога легітимізує його статус мера Харкова. А також, як вважає Соколовська, зміцнить вплив на місто Фукса, що буде "разючим дисонансом", враховуючи, що недавні санкції влади були покликані саме обмежити його економічні і політичні можливості.

РНБО запровадила персональні санкції проти Фукса в середині червня, визнавши, що підконтрольні йому компанії незаконно володіють ліцензіями на видобуток корисних копалин в Україні.

Зараз ви читаєте новину «У Харкові відбувається повзуче захоплення влади підсанкційним російським бізнесменом - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути